Peş Peşe Zam Gelen Benzin Ve Motorine Kritik Çağrı

Eşel mobil sisteminin kalkmasından dolayı zamlar pompaya yansıtılınca fiyatlar tekrar 6 TL'nin üzerine çıktı. Enerji uzmanları ise akaryakıttaki zamları ÖTV ile karşılayan sistemin geri gelmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

15.01.2019-12:25 - (Son Güncelleme: 15.01.2019-12:14) Peş Peşe Zam Gelen Benzin Ve Motorine Kritik Çağrı

Benzin ve motorin rakamlarında son zamanlarda art arda uygulanan zamlar vatandaşta tepkiyle karşılandı.

Enerji uzmanlarına zamların pompaya yansımasının temelinde ‘eşel mobil sisteminin’ kaldırılması var. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, eşel mobil sisteminin tekrar ele alınmasının yararlı olacağına vurgu yaparak, 'Tabi bu uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm değil. Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolu elektrikli araçların yaygınlaşması' açıklamalarında bulundu.

Benzin ve motorin fiyatları yükseldi. Benzinin litre fiyatına 16 kuruş, motorin ise 20 kuruş zam uygulandı. Son artıştan sonra yeni yılın ilk 15 gününde benzindeki zam yüzde 5,7 olurken, motorinde bu oran yüzde 6,7 olarak yansıdı.

YENİ YIL İTİBARİYLE KALDIRILDI

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, vatandaşların son zamanlarda sıklıkla dile getirdiği ‘Zamlar neden hemen pompaya yansıyor?’ sorusuna cevap verdi.

Bu zamların doğrudan pompaya yansımasında temel nedeni ‘Eşel mobil sistemin 2019 yılı itibariyle durdurulması’ olduğunu ifade eden Kumbaroğlu, 'Uygulamada kalktıktan sonra gelen zamlar ortada. Bir yıllık dönemde bakıldığında benzin fiyatlarındaki artış yüzde 10, motorin fiyatlarındaki artış ise yüzde 20’yi bulmuş durumda' ifadelerini kullandı.

SİSTEM TEKRAR UYGULAMAYA ALINMALI

Motorin fiyatlarındaki yükselmenin geçtiğimiz sene enflasyon oranını şimdiden yakalamış olduğunu dile getiren Kumbaroğlu  açıklamalarına şöyle devam etti:

'Bundan sonra uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurları dolayısıyla yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarında meydana gelebilecek artışların tüketiciye yansıtılmaması önemli. Bu kapsamda eşel mobil sisteminin yeniden gündeme alınmasında fayda var.'

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal