Milyonları Sevindiren Haber!

Geride bıraktığımız hafta Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile getirilen kritik bir farklılık yapıldı.

04.04.2018-09:16 - (Son Güncelleme: 04.04.2018-09:13) Milyonları Sevindiren Haber!

Geride bıraktığımız hafta Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile getirilen kritik bir farklılık yapıldı. Anne veya babasından yetim aylığı alan, eğitimini sürdüren ve 25 yaşını tamamlamış kız ve erkek çocukların sigortalı olarak çalışmaya başlamaları vaziyetinde artık yetim aylıkları artık kesilmeyecek.

Sosyal güvenlik alanında ölüm riskine karşılık ölüm aylığı verilmesi söz konusu. Vefat eden vatandaşın geride kalan hak sahipleri ölen kişiden dolayı ölüm aylığından faydalanabiliyor. Fakat vefat eden vatandaşın sigortalılık statüsü ve ölüm tarihine göre ölüm aylığı şartları değişiyor.

Bu sebeple, ölüm aylığından faydalanabilmesi için gerekli şartların iyi bilinmesi lazım. Aksi durumda ölüm aylığı verilmiyor. Elde edilen bilgilere göre, 5510 sayılı Kanun’da bulunan ‘ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması’ hakkındaki düzenlemeye göre ölüm, yani yetim aylığı bağlanması için gerekli şartlardan biri de aylık alacak çocuğun sigortalı olarak herhangi bir işte çalışan olması şartıydı. Bununla beraber, kısmi sigortalı olarak çalışmak bu şarta aykırı bir durum olarak görülmüyordu.

Bu anlamda, yetim aylığının alınması için kişiler sigortasız, yani kayıt dışı çalışabiliyorlardı. Bunun yanında, aylığının alınması için işgücü piyasasına girmeyi hiç tercih etmeyenler de olabiliyordu. Düzenlemeye göre, hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi durumunda 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını tamamlayanların, 4- a kapsamında sigortalı bir işte çalışmaları bunlara aylık bağlanmasına engel oluşturmayacak. Yani, yetim aylığı kesilmeyecek.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal