Merkez Bankası Başkanı Uysal'dan Faiz Mesajı

Faiz indirimleri hakkında konuşan Uysal, "Geldiğimiz noktada enflasyon ve para politikasında ince ayar yapılması gereken bir döneme geçtik. O yüzden ocakta ölçülü indirim yaptık. Enflasyon beklentilerindeki iyileşme bize bu adımları ölçülü atma imkanı verdi. Bundan sonra gelen verilere dayalı olacak" dedi.

22.01.2020-16:42 - (Son Güncelleme: 22.01.2020-16:13) Merkez Bankası Başkanı Uysal'dan Faiz Mesajı

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Davos'ta NTV'nin sorularını yanıtladı.

Uysal'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Davos'ta uluslararası kurumların yetkilileriyle ikili görüşmeler yapıyoruz. Türkiye için Davos oldukça oldukça pozitif bir havada geçiyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kur şokundan sonra Türkiye ekonomisinin gücünü kanıtlaması, risk primlerinin düşüşü, enflasyondaki kademeli aşağı iniş Türkiye açısından önemli unsurlar olarak öne çıkıyor.

"İNCE AYAR GEREKTİREN BİR DÖNEME GEÇTİK"

(Faiz indirimleri) Temmuz ayından bu yana 2019'da 1200 baz puanlık faiz indirimi yapmıştık. 2019'da enflasyondaki görünümde döviz kurunun istikrarlı seyri, talep koşulları, ithalat fiyatları, işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan önemli manevra alanı oluşmuştu.

Geldiğimiz noktada enflasyon ve para politikasında ince ayar yapılması gereken bir döneme geçtik. O yüzden ocakta ölçülü bir indirim yaptık. Enflasyon beklentilerindeki iyileşme, yıl sonu enflasyon beklentilerinin bizim tahminimizle uyumlu bir şekilde seyretmesi bize bu adımları ölçülü atma imkanı verdi. Bundan sonra gelen verilere dayalı olacak.Enflasyondaki görünümü yakından takip ederek adımlarımızı şekillendireceğiz.

"FİNANSAL KOŞULLARDA İYİLEŞME OLDU"

Kredi mevduat oranlarında faiz adımlarının ötesinde yansımasını gördük. Finansal koşullarda net bir şekilde iyileşme oldu. 1400-1500 baz puanlara varan kredi ve mevduat faizlerinde düşüş görüyoruz. Piyasadaki hareketlilik başladı. Tüketim taraflı başlamış olmakla birlikte yatırım ve istihdama da yansımasını bekliyoruz.

"ENFLASYONDA YIL ORTASINDA TEK HANEYİ GÖRÜRÜZ"

Yıl ortasından itibaren tek haneli seviyeleri enflasyonda görecebileğimizi söyleyebilirim. Para politikasındaki duruşumuz da bununla uyumlu şekillenecek.

"BEKLENEN ENFLASYONA BAKINCA REEL GETİRİDEYİZ"

Bundan sonraki dönemde artık orta vadeli görünüm, piyasa beklentisi daha aşağıda tek haneli bir enflasyon görünümüne işaret ediyor. Beklenen enflasyona bakınca pozitif reel getiri öngördüğümüzü söyleyebilirim.

"İÇ TALEBİN AĞIRLIĞI ARTACAK"

İç talebin ağırlığının artacağı bir döneme giriyoruz. Reel kurun net ihracata katkısı devam edecek. Finansal istikrar ve fiyat istikrarını bir arada değerlendirdiğimizde Merkez Bankası oynaklığa önem veriyor. Aşırı oynaklığa izin vermeyecek şekilde.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal