Kira Artışlarının TÜFE'ye Göre Belirlenmesiyle, Vatandaş Yüzde 12 Zam Ödemekten Kurtuldu

18 Ocak tarihinde Borçlar Kanunu'nda gerçekleştirilen değişikle daha önce Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre uygulanan senenlik kira artış bedeli Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenecek.

05.03.2019-13:22 - (Son Güncelleme: 05.03.2019-12:56) Kira Artışlarının TÜFE'ye Göre Belirlenmesiyle, Vatandaş Yüzde 12 Zam Ödemekten Kurtuldu

18 Ocak tarihinde Borçlar Kanunu'nda gerçekleştirilen değişikle daha önce Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre uygulanan senenlik kira artış bedeli Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenecek. Geçtiğimiz gün açıklanan enflasyon verilerine göre 12 aylık ortalama TÜFE 17,93 olarak gerçekleşti. Değişikliğe göre; bu ay kontrat yenileyecek ev sahibi en fazla yüzde 17,93 zam uygulanacak. Eğer sistem değişmemiş ve yıllık kira artışı ÜFE'ye göre belirlenseydi zam oranı yüzde 29,97 olacaktı. Yani bu değişiklikle birlikte vatandaşın yüzde 12 fazla (1000 TL'de 120 TL) ödenmesi engellenmiş oldu.

EV SAHİPLERİ ZAM YAPACAKLARI AYA DİKKAT ETMELİ

Elde edilen bilgilere göre, ev sahipleri yeni yasaya göre kira zammı uygulamadan önce zam yapacakları ayın TÜFE oranına dikkat etmeli ve yeni kira sözleşmesini buna göre hazırlamalı. Aksi durumda sınırı aşmaları halinde kiracı konuyu mahkemeye sunabiliyor. Eğer kiracı, kendi isteğine göre bir bedel hazırlayıp mal sahibine ödeme gerçekleştirirse, mal sahibinin de aradaki farkı icra dairesi kanalıyla isteme hakkı mevcut.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal