Kıdem Tazminatı Fonunun Yanında Garanti Fonu da Kurulacak

Kıdem Tazminatı Fonu ile beraber Garanti Fonu kurulması da gündemde. Çalışanın bir günlük hakkının dahi heba olması engellenecek.

16.04.2019-09:57 - (Son Güncelleme: 16.04.2019-09:50) Kıdem Tazminatı Fonunun Yanında Garanti Fonu da Kurulacak

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği kıdem tazminatı reformu çerçevesinde ikili fon sistemi gündeme geliyor. Yeni kıdem sisteminde, fonlu sisteme geçilirken tamamlayıcı emeklilikle entegre edilip bir bütün olacak. Kıdem Tazminatı Fonu'yla birlikte daha önce de gündeme gelen Kıdem Garanti Fonu kurulması seçeneği de düşünülecek. Bu fonların bütünüyle gelire endeksli olması öngörülürken, çalışanın hakkı bir gün bile olsa Fon'a yatırılacak. Fonların yatırım alanlarını devlet tespit edecek. Bireysel hesaba işveren her ay prim ödeyecek, devlet katkısı işvereni rahatlatacak.

KIDEMİ FON ÖDEYECEK

Sabah'tan Hazal Ateş'in aktardığına göre; ekonomi yönetiminin daha önce hazırladığı kıdem paketinde Kıdem Tazminatı Fonu ile birlikte Kıdem Garanti Fonu olmak üzere iki ayak üstüne oturtulmuştu. Buna göre firma iflas ettiğinde, battığında bu Garanti Fonu devreye girecek. Tek bir çalışan mağdur edilmeyecek, bir günlük bile olsa kıdemi bu Fon'dan karşılanacak. Fon ile çalışanlara gelir getiren bir sistem kurulacak.

Fon yönetiminde sosyal taraflar da dahil edilecek. Devletin Kıdem Tazminatı Fonu'na 1, Garanti Fonu'na 0,50 puanlık destek sunması seçenekler arasında yer almıştı. Yeni dönemde de ikili fon hususunda tarafların fikri alınacak.

BES'E ENTEGRE EDİLECEK

Kıdem tazminatı fonuna entegre edilecek olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çalışanın maaşından kesilen, işverenin katıldığı ve devlet destekli tamamlayıcı emekliliğe dönecek. Tüm kesintiler çalışanın hesabında birikecek, devlet kontrolünde değerlendirilecek.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal