Japon Otomobil Devi Honda, Türkiye'deki Fabrikasını Kapatacak

Japon otomobil devi Honda, Türkiye ve İngiltere'deki fabrikalarını kapatacağını açıkladı. Honda'nın Gebze'de yer alan fabrikası 1997 yılında açılmıştı ve halen burada 770 kişi çalışıyordu.

19.02.2019-09:38 - (Son Güncelleme: 19.02.2019-09:29) Japon Otomobil Devi Honda, Türkiye'deki Fabrikasını Kapatacak

Dünyanın en büyük markalarından Honda, İngiltere’deki ve Türkiye’deki fabrikalarını kapatacak. İddianın sahibi ise İngiliz Milletvekili Justin Tomlison. Tomlison dün yaptığı  açıklamada, “Bu durumu yarın sabah duyuracaklardı fakat daha erkene aldık. Swindon’da yer alan fabrikanın kapatılmasının nedeni Brexit değil. Honda üretimini Japonya’ya kaydırarak, oradaki üretimin sıkılaştırılmasını hedefliyor” dedi. Bu kararın nedeni olarak AB-Japonya arasındaki gümrük anlaşması neticesinde Japonya’dan AB’ye olacak olan ithalatın ucuzlaması temel neden olarak gözüküyor!

İNGİLTERE'DEKİ FABRİKADA 3 BİN 500 KİŞİ ÇALIŞIYOR

3500 kişinin görev yaptığı bu fabrikada 5 kapılı Civic ve markanın kompakt SUV modeli olan CR-V imal ediliyor. İngiltere’deki fabrikanın kapatılacağı tarih ise 2022 olarak kaydediliyor. JATO Dynamics’in bilgilerine göre Civic modelinin Avrupa’daki satış adedi geçen sene yüzde 6 yükseldi ve 42308 oldu. CR-V’nin satışları ise yüzde 18 düşerek 27 bin 337 oldu.

Honda sözcüsünden yapılan bir açıklama ise bu haberin bir spekülasyon olduğu doğrultusundaydı. Markanın İngiltere’deki fabrikası 160 bin araç üretiyor ve İngiltere otomobil pazarının toplamı 1.52 milyon. Ayrıca Honda geçtiğimiz ay Swindon’daki fabrikayı Nisan ayında 6 günlüğüne kapatma kararı vermişti, bunun nedeninin ise Brexit olduğunu açıklamışlardı.

TÜRKİYE'DEKİ FABRİKA DA KAPANACAK

Tomlison’un Türkiye’deki Honda fabrikasının kapatılmasıyla alakalı da açıklaması şu oldu, “Honda’nın bu kararının nedeni küreselleşme trendleriyle ilgili ve kesinlikle Brexit buna neden olmuyor. Ayrıca Türkiye fabrikası da bütün üretimin Japonya’ya kaymasından sebeple kapatılacak.”

Markanın Türkiye’deki fabrikası 21 Eylül 1996´da Gebze Şekerpınar'da temeli atılarak başlandı bu tarihten 14 ay sonra da açıldı. 1997 sene sonundan itibaren Honda'nın Civic modelinin seri üretimine başlayan fabrika Ocak 2003 tarihinden itibaren Honda Türkiye A.Ş. olarak 0 Honda Motor Co. sermayesi ile faaliyetlerini sürdürdü, sürdürmekte.

Türkiye’de yer alan Honda fabrikası, markanın Avrupa'daki ikinci otomobil üretim tesisi. Bu tesiste Civic Sedan modeli üretiliyor ve toplamda 770 kişi görev yapıyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal