İstanbul Sanayi Odası, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşunu Açıkladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2018 yılı için "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırması sonuçlarını yayınladı. Buna göre TÜPRAŞ yine Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu oldu.

28.05.2019-10:51 - (Son Güncelleme: 28.05.2019-10:44)

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) yarım asrı geçen “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına göre 2018 senesinin zirvesinde 79 milyar TL’lik üretimden satışları ile gene TÜPRAŞ yer aldı. Listede Ford Otomotiv 31 milyar TL’lik üretimden satışlarıyla ikinciliğini, Toyota Otomotiv de 23.6 milyar TL üretimden satışlarıyla üçüncülüğünü korudu.

İSO 500 kuruluşlarının ihracatta kaydettiği yüzde 11’lik artışın haricinde, yaratılan katma değerde yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin payının ve Ar-Ge yapan şirketlerin sayısının artması umut verici oldu. İSO 500 firmalarının finansman maliyetlerinin ise önceki senelerde olduğu gibi problem olmayı sürdürdüğü görüldü.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: “Türk sanayisi en zor koşullarda bile kendi ana faaliyetinde sahip olduğu birikim ve dayanıklılık gücüyle üretimini başarıyla sürdürüyor. Üretim ekonomisinin ve ona verilen desteğin her geçen gün daha da nitelikli bir yere gelmesiyle finansal tablolardaki görüntü de orta vadede pozitife dönecektir.”

ZİRVEDEKİ İSİMLER DEĞİŞMEDİ

Bir önceki sene, TÜPRAŞ, üretimden satışlarda 51.1 milyar lirayla Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olmuştu. 2017 senesinde Ford 22.7 milyar lirayla ikinci, Toyota ise 17.8 milyar lira ile üçüncü basamakta yer almış, Toyota'yı sırasıyla Tofaş, Oyak-Renault, Arçelik, İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik, İçdaş Çelik ve Hyundai Assan izlemişti.

SAVUNMA ŞİRKETLERİ YÜKSELİŞTE

Bu arada Türkiye'nin en değerli savunma sanayi kuruluşu ASELSAN'ın 2018'de 2017'ye oranla 5 basamak birden yükselmesi dikkat çekti. Bir başka savunma sanayi şirketi TUSAŞ da 6 basamak yükselişle 22. sıraya çıktı. Oyak ile Tofaş'ın sıralamada yer değiştirmesi de dikkat çeken diğer bir ayrıntı oldu.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal