İcraya Sınır

Milyonlarca insan borçları sebebiyle haciz işlemi ile karşı karşıya gelebiliyor. Bizde sizler için bu durumu kısaca derledik.

11.09.2018-09:54 - (Son Güncelleme: 11.09.2018-09:41) İcraya Sınır

YASAL TAHSİLAT YOLU

Milyonlarca insan bankaya borçlu. Bankaların haricinde birçok kamu kurumu, şirketler de alacaklı konumunda. Yatırılmayan faturalar, kredi kartı, kredi. Belli bir zaman sonra alacaklı borcun tahsili için kanuni yollara başvuruyor. En basiti de icra daireleri aracılığıyla haciz işlemi. Arabaya, gayrimenkule, arsaya yani pek çok şeye haciz gelebiliyor.

ÖNCE TEBLİGAT

Haciz sebebiyle bankalardaki paraya bloke konduğu da sıkça bahsediliyor. Kişinin parası ve malvarlığı yoksa eve haciz geliyor. Hacizden önce eve tebligat yollanıyor. Tebligat eve vardıktan sonra itiraz edilmez yada borç yatırılmazsa, haciz işlemi başlatılıyor. Fakat borç ne kadar olursa olsun evdeki eşyaların hacziyle alakalı bir kısıtlama var.

İKİ ADETSE BİRİ

Eskiden insanların bütün eşyaları alınır ve kişiler zor dönemler geçirirlerdi. Son çıkan kanun; para ve kıymetli eşya haricinde kişinin yaşamını devam ettirmesi için lazım olan ev eşyalarının (buzdolabı, televizyon gibi) ve aynı evde ikamet eden diğer kişilerin kullandığı eşyaların haczini engelliyor. Fakat bunlardan 2’şer adet varsa, icra memuru birini haczedebiliyor.

İTİRAZDA SÜREYE DİKKAT!

Hacze yada haciz tutarına itiraz hakkınız var. Avukat Hakan Tokbaş, icra tebligatının adrese gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor. “İcra takibi Mernis adresine (yasal ikametgah adresine) gelir” diyen Tokbaş, kişinin adreste olmaması durumunda tebligatın muhtara verildiğini ifade ediyor.

İlamsız icra takibi için 7 gün içinde icra dairelerine, senet verilmişse bu sebeple gelen icraya da 5 gün içinde İcra Mahkemesi’ne itiraz yapılabileceğini söyleyen Hakan Tokbaş, “İtiraz için süre tebligatla başlar. Süre geçtiyse gene de menfi tespit davası (borçlu olunmadığıyla alakalı dava) açılıp, işlem Hakan Tokbaş icra dairesinde engellenebilir” dedi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal