Erken Seçim Çağrısına Ekonomi Bakanından Yorum Geldi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 26 Ağustos 2018'de yapılması çağrısına ilişkili açıklamalarda bulundu.

17.04.2018-13:34 - (Son Güncelleme: 17.04.2018-13:25) Erken Seçim Çağrısına Ekonomi Bakanından Yorum Geldi

 Zeybekci, gazetecilerin, Bahçeli'nin çağrısıyla erken seçime gidilmesi gibi bir durumda ekonominin nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine, bir an önce bu adımın atılması ve belirsizlik ortamının da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ekonominin kötüye gidebileceği ve bir an önce seçim yapılması gerektiği yönünde fikirler bulunduğunun belirtilmesi üzerine Nihat Zeybekci, "Şu anda etrafımızda bulunan ateş çemberi ve yaşananlara bakarsak, Suriye, Irak ve ya ticaret savaşları, Çin, Amerika, Rusya... Daha kötü ne olabilir? Türk ekonomisinin performansı inanılmaz bir dayanıklılıkta." Şeklinde konuştu.

Zeybeki, devam eden açıklamalarında "Yeni sistemi kurup Türkiye'nin gelecekle ilgili o uzun yolculuğa çıkması gerekiyor. Ekonomik anlamda da son derece öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik anlamında olumlu bir adım bu. Seçim 2019'da da olsa bir şey değişmez. Fiili bir sistem var. Bu sistemin anayasal sisteme uyması yani dönüşmesi lazım. Olumlu olur." İfadelerini kullandı.

Finans piyasalarının bu haberi yarın veya daha sonrasında olumlu yönde satın alacağını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin artık rüzgarlardan etkilenen küçük bir tekne değil, büyük bir gemi olduğunu vurgusunu yaptı.

Büyümenin halka arenasına yansıyıp yansımadığına ilişkin soru üzerine de Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin özel ve kamu sektörü olarak kısa vadeli borç mükellefiyetlerini yerine getirmekle ilgili herhangi bir problemi yok. Hatta daha fazlası var. Ama bu, diğer taraftan şu demek değildir; kurun yükselmesinin normal vatandaşımıza, çalışanımıza, enflasyona etkisi yok mudur? Elbet ki vardır. O anlamda bunu iki türlü değerlendirmek gerekir. Ekonomi bir üst seviyedeki kura göre kendi dengelerini kurar, fiyatlar da bir üst seviyeye doğru çıkar, enflasyonun da yukarı doğru çıkmasını sağlar ama kendi dengesini, kendi balansını bulur, kendini güvenceye alır. Enflasyona etkisi olduğu için ilk etapta tüketiciye zararı olur. Fakat diğer taraftan tedbirlerle zaman içinde toplamda ücretleri de yukarı doğru çıkararak, böyle bir şeye doğru girer. En sonunda Türkiye enflasyon nedeni ile üst seviyede zemin oluşturmuş olur. Bütçe artar, vergi gelirleri, ücretler, maaşlar artar. Bu kısır döngüyü kıramazsanız ama bir enflasyon zinciri veya kısır döngüsü içine girersiniz. Kurla ilgili iki yönlü, birincisi mükellefiyetlerin ekonomiye etkileri olarak bakıyorum. " şeklinde konuştu

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal