Emekliye Meclis'ten 3 Müjde: Maaşlar Artacak

Milyonlarca emeklinin intibak umudu devam ederken, maaşları yükseltecek yeni düzenlemeler gündeme gelmiş durumda. Sehven eksik bağlanan aylıklara inceleyen SGK, gelir farkını azaltacak uygulamalara adım atacak. Ayrıca, maaş hesabında kullanılan 'aylık bağlama oranlarının' eşitlenmesini tasarı Meclis’te

11.06.2019-11:20 - (Son Güncelleme: 11.06.2019-11:25) Emekliye Meclis'ten 3 Müjde: Maaşlar Artacak

EKSİK MAAŞLARA DÜZELTME  

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıtlarında bulunan emekli Bağ-Kur'luların maaşlarında sehven oluşan eksiklikleri gidermek amacıyla harekete geçti.

Bu doğrultuda, emeklilerin maaş dosyalarının tekrardan incelendiği bildirildi. İnceleme neticesinde eksik ödeme yapıldığı tespit edilen Bağ-Kur'lulara bu paralar iade edilecek. Maaşlar düzeltilecek, geriye dönük eksik ödenen maaşlar da toplu olarak verilecek.

Bu kapsamda, 2009 senesinde emekli olan bir Bağ-Kur'luya bu zamana kadar 1.305 lira eksik yatırıldığını belirleyen SGK, bu vatandaşa toplu olarak ödeme gerçekleştirdi. SGK'nın incelemesini yaptığı Bağ-Kur'lu sayısının 700 bin kişi olduğu belirtildi.

MAKAS KAPANACAK  

Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül söz konusu. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 senesine kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası takip ediyor.

En düşük aylık bağlama oranı Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 ardından sigortalılık süresi arttıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş söz konusu oluyor. Bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri etkileyecek tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündeme gelmiş durumda.

EŞİT HESAP TEKLİFİ MECLİS'TE

Anayasa Mahkemesi, 2000 senesi ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i işaret etmiş, karardan sonra aylık bağlama oranlarının artması amacıyla ,Meclis’e birçok defa teklif sunulmuştu. Bu tasarılara ilişkin bilgi veren Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı ve SGK Müşaviri Ali Duman, teklifin 1999 ve 2008 senelerindeki aylık bağlama oranlarını düşüren yasaların tekrardan düzenlenmesine ilişkin olduğunu belirtti.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal