Ekonomistler Politika Faizinde Sınırlı İndirim Öngörüyor

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde indirim yapılabileceğini, ancak düşüşün sınırlı kalabileceğini öngörüyor.

18.02.2020-12:44 - (Son Güncelleme: 18.02.2020-12:27) Ekonomistler Politika Faizinde Sınırlı İndirim Öngörüyor

 

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde indirim yapılabileceğini, ancak düşüşün sınırlı kalabileceğini öngörüyor.

Yılın ikinci PPK toplantısı yarın gerçekleştirilecek. Politika faizi geçen yıl son dört toplantıda 1200 baz puan indirilerek yüzde 24'ten yüzde 12'ye düşürülmüştü. Bu yılın ilk toplantısında da indirime devam edilerek politika faizi 75 baz puanlık düşüşle yüzde 11,25'e çekildi.

Anadolu Ajansı'na konuşan İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, "Daha önce indirimin 75 baz puan olabileceğini düşünüyorduk. Ancak son dönem gelişmeleri indirimi sınırlayabilir." dedi. Sezgin, sözlerini enflasyon beklentisinin alınacak kararda etkili olacağını söyleyip sürdürerek şunları kaydetti:

"Şubat ayında 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 9,6 ile bir önceki ay gerilediği seviyeyi hemen hemen muhafaza etti. Ocakta enflasyon yükseldi. Ancak Merkez Bankası, ana eğilime odaklanıyor. Ana eğilim ise sınırlı yükseldi. Talep baskısı olduğunu düşündüren kalemler olsa da faiz indirimlerini sona erdirecek kadar büyük bir değişiklik görünmüyor. Faiz indirimine ara verilmesine sebep olabilecek bir gelişme döviz kurlarındaki, risk primindeki ve oynaklıklardaki artış olabilirdi. Ancak uzun zamandır ekonomi yönetiminin yaklaşımı faiz ve kur ilişkisini zayıflatmaya odaklanıyor. Döviz kuru istikrarı için ise rezerv yönetimi, swap limitleri gibi başka tedbirlere başvuruluyor. Dolayısıyla bu toplantıdaki faiz kararında kur hareketinin belirleyici olacağını düşünmüyorum."

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de toplantıdan 25 baz puan faiz indirimi beklediğini söyledi:

"Merkez Bankası'nın gerek piyasa katılımcılarının üzerinde gerçekleşme gösteren ocak ayı enflasyon rakamları gerek geçtiğimiz hafta içerisinde sonuçları açıklanan Beklenti Anketi'ndeki hafif yukarı yönlü seyir gerekse lirada gözlenen baskılanmaya rağmen faiz indirim döngüsü içerisinde kalacağını değerlendiriyoruz. Türkiye'de finansal koşulların düşük seyrinin bir süre daha dış alem gelişmelerinde farklı bir eğilim gündeme gelmedikçe korunacağı kanaatindeyiz. Ocak ayında yapılan 75 baz puanlık faiz indiriminin ardından TCMB'nin şubat ayı PPK toplantısında da faiz indirim döngüsünü koruyacağını değerlendiriyoruz. Şayet son birkaç hafta içerisinde lira oynaklık artışı ve ülke risk primindeki sınırlı yukarı yönlü seyir gözlenmemiş olsaydı faiz indirimi beklentimizi 50 baz puan düzeyinde belirtebilirdik. Son dönem içerisinde yaşanan lira zayıflamasının TCMB açısından oyun değiştirici faktör konumunda olduğunu düşünmüyoruz."

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal