1 Mayıs'ta Çalışan İşçi Ne Kadar Ek Ücret Alır?

1 Mayıs İşçi bayramında çalışmak zorunda olan işçiler de var. Peki çalışan işçilere ne kadar ödeme yapılır. Kanuna göre resmi tatilde çalışmayan işçi tam maaşını alır. Tatil de çalışan işçiye ise bir günlük ücreti ek ödeme olarak verilir.

01.05.2019-10:20 - (Son Güncelleme: 01.05.2019-10:12)

İş Kanunu'nun 47. maddesi uyarınca, İş Kanunu çerçevesine giren işyerlerinde görev yapan işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmamaları durumunda, bir iş karşılığı olmaksızın o günlerin ücretleri tam olarak verilir. Tatil yapmayarak çalışmaları halinde ise çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücreti verilir. Buna göre, iş sözleşmesinde hüküm olnası veya rızasına bağlı olarak 1 Mayıs'ta çalışan işçiye ek ücret ödenmesi lazım. Örneğin, aylık ücreti net 2.400 lira olan işçi 1 Mayıs'ta çalışmasa da aylık ücretinin tam olarak ödenmesi lazım. İşçinin 1 Mayıs'ta çalışması durumunda ödenecek ücreti ise şu şekilde hesaplanır;

Günlük ücreti (2.400/30)= 80 lira olan bu işçiye, 1 Mayıs'taki çalışması karşılığı 80 lira ek ücret verilir. Böylece mayıs ayı için verilecek ücreti (2.400+80)= 2.480 lira olur. 1 Mayıs'ın ülkemizde ve dünyada manasına uygun olarak dostluk, dayanışma ve bayram havası içerisinde geçmesi dileğiyle, bütün üretenlerin “Emek ve Dayanışma Günü” kutlu olsun.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal