Ek MTV'yi ödemeyenleri ilgilendiriyor: Gecikme faizi ne kadar?

Anayasa Mahkemesi (AYM), dün ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) iptal talebini reddetmişti. Bu gelişme sonrasında ek MTV’yi ödemeyenlerin durumunun ne olacağı merak ediliyor. İşte detaylar…

29.09.2023-16:52 - (Son Güncelleme: 29.09.2023-17:43)

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ilgili karar çıktı. Yüksek mahkeme oy birliği ile ek verginin iptalini reddetti. Şimdi MTV süreci kaldığı yerden devam edecek, ilk taksiti ödeyenler için ikinci taksim kasım sonuna kadar ödenecek. Peki ilk taksiti ödemeyenler için durum ne olacak? Gecikme faizi ne kadar?  

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla yapılan ek MTV vergisi Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. 

Yüzde 87’si karşılandı

Milliyet’in haberine göre; Yüksek mahkeme MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini oy birliği ile iptal etti. Bu karar sonrası gözler ikinci ödeme ve gecikme faiz oranına çevrildi. EK MTV’nin ilk taksitinin 6 Eylül’e kadar ödenmesi gerekiyordu. İlk taksit döneminde 13.2 milyar TL gelir elde edilmiş. Hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si karşılanmıştı.

Ek MTV

Gecikme faizi ne kadar?

Bu dönemi kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2.5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek. İkinci taksitin ödeme süresi 30 Kasım’da sona erecek.

Ödemeler nereye yapılıyor?

Ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet adresi, interaktif vergi dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı mobil uygulamasından anlaşmalı bankaların kredi, banka kartları ya da banka hesabından, şubelerden, mobil telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek.  Ayrıca vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine ödemede bulunulabilecek.

MTV ödenmezse ne olacak?

Taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV’nin ödenmesi gerekiyor. Ek MTV’nin ödenmemesi takdirde araç muayeneleri yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma dolayısıyla teşhir kapatma işlemleri gerçekleştirilemeyecek.

Ceyda Bıyıklıoğlu
ceydabiyiklioglu@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal