Ehliyeti olanlar bu hatayı yaparsanız cezası 4 bin TL

Ehliyeti olan herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Eğer bu hatayı yaparsanız cezası en az 4 bin TL. Avukatlar vatandaşları uyardı. İşte detaylar…

19.07.2023-16:29 - (Son Güncelleme: 19.07.2023-16:35) Ehliyeti olanlar bu hatayı yaparsanız cezası 4 bin TL

B sınıfı ehliyet kullananlarda kafa karışıklığına neden olan, 50 cc silindir hacmine sahip ehliyet sınıfına 125 cc motorların da eklenebileceği gündeme gelmiş ancak resmi bir açıklama yapılmamıştı. Henüz resmileşmeden B sınıf ehliyeti ile 125 cc motosiklet ile trafiğe çıkanlar ceza yağmuruna tutuldu. 

Cezası 4 bin TL

İHA’da yer alan habere göre; Motosiklet ehliyeti sınıflarında değişikliğe gidileceği, B sınıfı ehliyetlerde de motosiklet kullanabilecek söylentileri gündeme gelmişti. Beklenen düzenleme henüz yasalaşmamışken B sınıfı ehliyet ile 125 cc motosikletle trafiğe çıkanlar ceza yağmuruna tutuldu. 

Çıkan haberlerin henüz yürürlükte bir yer olmadığına dikkat çeken Avukat İyaz Çimen, "50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi. Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynaklı 4 bin liralık bir idari para cezası uygulaması söz konusu" şeklinde konuştu.

Motosiklet bağlanıyor

B sınıfı ehliyete sahip olanların 50 cc’den yüksek motosiklet kullanmalarının yasal olmadığını belirten Çimen, "Belli bir motor hacmine göre var olan araç ehliyeti ile motor kullanımını kapsayan bir açıklamaydı. Ama bunun kanunlaşan veya yürürlüğe giren bir durumu şu anda söz konusu değil. Tabi ki bu noktada kanun koyucunun yapmış olduğu bir açıklama neticesinde vatandaşta o açıklamaya binaen 125 cc motor hacmi ve altındakileri kullanabileceğini düşündü ve bu kapsamda da birçok cezanın uygulandığını gördük. Hali hazırda bu açıklamaya ilişkin bir düzenleme olmadığı için bahsettiğimiz 125 cc motosikletlerin araç ehliyetiyle kullanımı şu anda mümkün değildir. Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynaklı 4 bin liralık bir idari para cezası uygulanması söz konusu. Ayrıca sürücünün motosikleti 60 gün boyunca bağlanıyor" dedi.

Para cezası 8 bin TL’ye kadar çıkıyor 

"Hiç ehliyetin olmadığı durumlarda da 8 bin liralık yine idari para cezasının uygulandığını görüyoruz. Buna ilişkin değişiklikten sonra vatandaşlarımızın ilgili kullanımları yapması gerekmektedir. Aynı zamanda biz 50 cc olan motosikletlerde de ehliyet aranmadığı için bununda çok doğru bir düzenleme olmadığını düşünüyoruz. Motosiklet kullanıcılarının hem kullanıma ilişkin eğitimleri hem de denetimlerinin sıkı takip edilmesi gerekiyor. Motosiklet araca göre daha riskli bir taşıt. Bu noktadaki bahsettiğimiz denetimin elzem olduğunu düşünmekteyken 125 cc olan motosikletlerin araç ehliyetiyle kullanılıyor olması bizim bu bahsettiğimiz durumların biraz aksine oluşuyor. Somut duruma baktığımızda vatandaşımız var olmayan bir düzenlemeden kaynaklı mağduriyet yaşıyorlar."

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal