Ehliyet almayı düşünenler dikkat! Sürücü kursları, katlanan maliyetler sebebiyle kapanmayı düşünüyor

Sürücü kursu sektöründe geleceğin sürücülerini tedirgin eden bir kriz patlak verdi. Sektör kaynakları tarafından yapılan açıklamalara göre akaryakıt fiyatlarının yükselişi, sürücü kursları için Aralık 2021'de belirlenen taban fiyatı sürdürülebilir olmaktan çıkardı.

20.06.2022-11:42 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-15:20) Ehliyet almayı düşünenler dikkat! Sürücü kursları, katlanan maliyetler sebebiyle kapanmayı düşünüyor

Akaryakıt ve otomobil fiyatları, Türkiye'nin ana gündemini uzun süre meşgul etmeye devam ediyor. Rusya- Ukrayna savaşından ötürü tüm dünyada brent petrolün yükselmesi nedeniyle akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Durum böyle olunca devletler ister istemez akaryakıt fiyatlarına zam uygulamak durumunda kalıyor. Akaryakıt dışında ikinci konus ise ikinci el otomobil. İkinci el araba almak isteyen vatandaşlar , ikinci el otomobil pazarının son 1 yılda yüksek oranlarda artması sonucunda, vatandaş araba almak için iki kere düşünüyor.  Şimdiyse tam da  bu konuya ilişkin dikkat çeken bir gelişme meydana geldi. Bu kez de sürücü kurslarında kriz patlak verdi. Kurs sahipleri, artan maliyetleri karşılayamadıklarını söyleyerek kapanmayı düşündüklerini dile getiriyorlar.

Aralık 2021'de açıklanan kararla ehliyet kurs eğitim taban fiyatları 2.900 TL oldu. Bu karar, Ocak 2022'den beri uygulanıyor. Ancak İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin'e göre belirlenen bu fiyatın sürdürülebilirliği kalmadı. "Geçen aralık ayında bu fiyat belirlenirken yakıt giderleri 9 TL idi şimdi ise 30 TL oldu. Araç fiyatları iki katına çıktı. Asgari ücret 2.825 TL’den 4.250 TL oldu. Bu durum hem yakıt maliyetlerini hem de araba ve eğitmen giderlerini artırdı." diyen Tekin, İstanbul'daki 700 sürücü kursundan çoğunun kapanabileceğini ifade ediyor.


Ehliyet almak isteyenlerin sayısında ciddi anlamda azalma var

Konuya dair açıklama yapan bir diğer isimse Orta Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Serdar Tepeöz oldu. Tepeöz'ün yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, sürücü kurslarına kaydolan vatandaşların sayısında da yüzde 20'lik düşüş var. Bunun sebebi ise alım gücünün düşmesi. 'Sürücü kurslarına ayda 110 bin ila 130 bin kişi başvuruyor. Son dönemde alım gücünün düşmesi kursiyerlerin başvurusunu düşürdü. Sektörde yaklaşık yüzde 20 daralma oldu.' şeklinde konuşan Tepeöz, durumu şu şekilde özetledi. Peki sürücü kursları nasıl kurtulacak? Sektör kaynakları, zam taleplerini dile getirmiş durumdalar.

'Taban fiyatlar yılda bir kez komisyon tarafından belirlenmekte. Her ilde ayrı taban fiyatlar uygulanıyor. Aralık 2021’de belirlenen taban fiyat hızla artan girdi maliyetleriyle kursların faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Taban fiyatın yılda 2 kez belirlenmesini istiyoruz.' diye açıklamada bulunan Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, fiyat belirleme komisyonun tekrar toplanması için girişimlerde bulunduklarını fakat bugüne dek olumlu yanıt alamadıklarını söylüyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal