Ehliyet affı çıkacak mı, gündemde var mı, yok mu? Ehliyet affında son durum

Türkiye’de trafik kurallarına uymayan sürücülere çeşitli cezalar verilmektedir. Verilen idari cezalara ek olarak sürücülerin ehliyet ceza puanların kural ihlalleri yansıtılmaktadır. Birçok sürücü kurallara uymadıkları gerekçesiyle aldıkları cezaların affedilmesini istemektedir. Bu nedenle birçok sürücü ehliyet affı çıkacak mı? Ehliyet affı gündemde mi? Gibi bazı sorulara yanıt aramaktadır. İşte ehliyet affında son durum.

22.05.2022-17:08 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-17:08) Ehliyet affı çıkacak mı, gündemde var mı, yok mu? Ehliyet affında son durum

Trafik kurallarına uymayan sürücülere birçok ceza uygulanmaktadır. Sürücülere uygulanan idari cezaların yanında, kural ihlalleri sürücülerin ehliyet ceza puanlarına da yansıtılmaktadır. İhlal edilen her kural sürücünün ehliyetine işlenmektedir. Bununla birlikte bir sürücünün ehliyet ceza puanı 100’e ulaştığında o kişinin ehliyetine 1 yıl el konulmaktadır. El konma süresi, uyuşturucu madde etkisinde araç kullananlarda ve alkollüyken araç kullananlarda 5 yıla kadar uzatılmaktadır. Ehliyetlerine el konulan sürücüler trafikten men edilirken araç kullanmaları yasaklanmaktadır.

Ceza süreleri birçok sürücünün memnun olmadığı konulardandır. Bu nedenle ceza alan sürücüler ehliyet affı konusunu mercek altına almıştır. Cezalarda hafifletilmeye gidilmesini talep eden sürücüler, ehliyet affının çıkarılıp çıkarılmayacağını da merak etmektedir. Sürücüler torba yasa ile ehliyet affının yürürlüğe girmesini beklemektedir. Sürücüler tarafından bir kerelik uygulanması istenen ehliyet affı konusu, bazı milletvekilleri tarafından da gündeme getirilmiştir.

Trafik kuralları

Ehliyet affı çıkacak mı?

Sık sık gündeme getirilen ehliyet affı ile ilgili herhangi bir resmi adım atılmamaktadır. Sürücülerin beklediği ehliyet affının yakın bir gelecekle çıkması mümkün görünmemektedir. Son 10 yılda 1 milyondan fazla sürücünün ehliyetine, 100 ceza puanını geçtikleri gerekçesiyle el konulmuştur. Çeşitli kural ihlalleriyle ceza puanlarını dolduran sürücülerin ehliyetleri ellerinden alınmıştır. Kurallara uymayan sürücüler trafikten uzaklaştırılırken bu durumun kendilerini mağdur ettiğini belirtmektedir. Şoförlük yaparak geçimini sağlayan ve ceza puanını aştıkları için ehliyetleri ellerinden alınan kişiler için bu durumun memnun edici değildir. Bu sürücüler sık sık CİMER, İçişleri Bakanlığı ve pek çok resmi kuruma dilekçe göndererek ehliyet affı istemektedir.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal