Egzamada nelere dikkat edilmeli, egzamaya hangi yağ iyi gelir? Egzamayı geçirecek doğal yöntemler

Genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile meydana gelen iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığı olan egzamada nelere dikkat edilmeli? Egzamayı yok edecek yağlar nelerdir? İşte egzamaya karşı alınabilecek önlemler…

01.03.2022-14:00 - (Son Güncelleme: 01.03.2022-14:35)

Egzama, diğer ismiyle dermatit, sıklıkla cildin birçok madde ile temas etmesi sonucu duyarlı hale gelmesiyle ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. 

Vücudun birçok bölgesinde şişkin, pütürlü, kırmızı renkte, kaşıntılı ve kabuklanmış döküntüler ortaya çıkar. Bazı egzama vakalarında sulu yaralara da rastlanmaktadır. 

Çok karşılaşılan bir hastalık olan egzama, sıklıkla 1 yaşında ortaya çıkar. Bu durum ergenliğe kadar sürer ya da 2 ila 2.5 yaşından sonra kaybolmaya başlar. Bir kısım hastada ise iyileşme uzar ve yıllarca devam eder. Yılda yaklaşık olarak 10 ila 15 milyon arası kişi egzama şüphesiyle doktora başvurmaktadır. Çocukların ortalama yüzde 2'sinde görülür. Yeni doğan bebeklerde, annede alerjik bir hastalık varsa egzama görülme riski artar.

Egzamada nelere dikkat edilmeli?

Kişinin psikolojisini etkileyebilen bir hastalık olan egzamanın kişiden kişiye bulaşması söz konusu değildir. Sadece kişinin günlük yaşamında kendini sürekli rahatsız hissetmesine neden olur. Egzama, ilaç ile yapılan tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir.

Temizlik maddeleri egzamaya yol açabilir!

Bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemi atopik dermatiti olmak üzere üçe ayrılır. Astım ve saman nezlesi olan hastalarda sık görülür. Duygusal, psikolojik problemler de bu hastalığın ortaya çıkma riskini artırır. Genelde çocukluk döneminde başlayarak devam eder. Alerjen maddelere maruz kalmadıkça erişkinlerde pek fazla sorun yaratmaz. Eğer bu maddelerle doğrudan temas edilirse temas dermatiti meydana gelir. Atopik dermatitten daha fazla süren bir rahatsızlıktır. Zehirli sarmaşık, parfüm, bazı antibiyotik içeren kremler, kozmetik ürünleri, sabun gibi birçok temizlik maddesi bu temas dermatitine yol açabilir.

Ayrıca sürekli kaşınan kişilerde, kaşımayla egzama meydana gelebilir. Sıklıkla ellerde ve ayaklarda görülür. Bu şekilde ortaya çıkan egzama tipine nörodermatit denir. Bunların dışında genetik nedenlere bağlı olarak, yağlı ciltlerde ve saçlarda egzama görülebilir. Bazı egzama vakalarında cildin altında sıvı birikmesi söz konusudur. Kötü sağlık koşulları, stres, makyaj malzemeleri de dermatite yol açan nedenler arasında yer almaktadır.

Egzamaya hangi yağ iyi gelir?

Bunların başında gelen atopik dermatitte, yani alerjik maddelerin yol açtığı egzamada, ellerde, ayaklarda ve yüzde yaygın olmak üzere kaşıntı, deri dökülmesi, kızarıklık vardır. Dirseklerde sık görülür. Doktora başvuran hastaların birçoğunda bu tip egzama vardır. 

Göz altı morarması egzamanın semptomu!

Göz altında koyu bölgenin oluşması, el ve ayak taban çizgilerinin belirginleşmesi atopik dermatite eşlik edebilir. Çeşitli alerjen ya da tahriş edici maddelere doğrudan temas sonucu görülen temas dermatitinde ise, alerjenin etkinliğine göre çeşitli derecelerde kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir.

Egzamada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yağlı cilt ve saçlarda görülen egzamada, kepek tarzında kaşıntı vardır. Çocuklarda ise kabuklu döküntü şeklinde kendini gösterir. Genelde 1 yaşından küçük çocuklarda görülür. Sürekli kaşınan kişilerde ise cilt üstünde sert ve rengi koyulaşmış alanlar vardır. Bu durum, kronik kaşıntının yol açmasıyla oluşur. Bu koyulaşmanın görüldüğü başka dermatit tipi de vardır. Staz dermatit denilen bu tipte, deri kalınlaşmış ve varisli damarlar görülmektedir. Yara meydana gelebilir. Makyaj ya da kremlerin yol açtığı ve genelde kadınlarda görülen dermatitte ise sivilce tarzında bulgular vardır. Yüzde, burun, yanak ve ağız çevresinde oluşur.

Egzamaya iyi gelen 3 öz yağ...

- Mür öz yağı egzama ve mantar enfeksiyonları gibi pek çok cilt problemine iyi gelmektedir.

- Neroli öz yağı iltihaplı deriyi, kızarıklıkları ve yaşlanmanın meydana getirdiği olumsuz etkileri iyileştirmek için kullanılmaktadır.

- Egzamadan dolayı ortaya çıkan yaralar ve kızarıklar için antienflamatuvar özelliği dolayısıyla civanperçemi öz yağı kullanılmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal