Oyun Bağımlılığı

Yetişkinlerde oyun bağımlılığı? Oyun bağımlılığı nedenleri? Oyun bağımlılığı nedir kısaca? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

17.05.2018-17:21 - (Son Güncelleme: 17.05.2018-17:18) Oyun Bağımlılığı

Son zamanlarda bildiğiniz gibi video oyunları bağımlılık seviyesine geldi. Çoğu hastanede sigara, alkol gibi bağımlılıklarla ilgili bölümlerde video bağımlılığı adı altında bölümler açıldı, açılmaya ve çoğalmaya devam ediyor. Bu bağımlılık yaratan oyunlardan birinin üzerinde durup bu bağımlılığımızı nasıl normal seviyeye çekeceğimizde bahsedeceğim. En çok bağımlılık yaratanların başında gelen oyun Minecraft, birçok olumlu anlamda size zevk verebilir. Bu verdiği eğlencenin de getirisi olarak daha az uyku, iş veya ödevleri ihmal etme, hatta beslenmeyi ve tuvalete çıkmayı bile unutabilirsiniz. Bu olaylar çocuklarda daha fazla gözlemleniyor. Peki, güvenli bir şekilde, bu olumsuz yönleri engelleyerek nasıl oyun oynayabiliriz?

Sınırlarınızı Açıkça Belirtin

Eğer Minecraft ile fazlaca vakit geçiriyorsanız kırmızı çizgilerinizi bilmeli ve onlara göre hareket etmelisiniz. Bu kırmızı çizgiyi anlamak için neleri yapıp, neleri yapmayacağınızı bilmeniz gerek. Ne kadar uzun süre ile oyun oynamanız gerek, ne zaman oynamanız gerek, ne zaman Youtube’dan video izleyeceksiniz ya da ne zaman oyun için modlara bakıp bunları bilgisayara indireceksiniz. Oyun dünyasının içi ve dışı çok büyük bu yüzden kendinize bazı sınırlar koyup hayatınızı kontrol altına alın.

Yakınlarınızdan Planlama ve Kişisel Yönetim İçin Destek Alın

Yakınlarınızla oyun oynadığınız vakitleri tartışın. İnternette kaç saat harcadığınızı sorun, oyundayken neler yaptığınızı ve bu durumun sizin sağlığınızı nasıl etkilediğini onlara konuşun. Onlardan yardım alarak hayatınızı gözden geçirin, böylece yapmanız gereken işler için ayrı bir zaman, oyun oynamak için ayrı bir zaman ayarlama konusundaki bilgilerinizi yenileyin. Sizin kontrolünüzde olmayan bir planda hareket etmek daha iyi olabilir çünkü insanlar kendi eğlencelerini plana dökerken sağlık gibi elzem konuları göz ardı edebilir ancak sizi seven insanlar bunları sizden daha kesin ve keskin bir şekilde ayırıp daha uygun bir program yazabilir.

Nasıl Daha Sağlıklı Oynayabileceğini Öğren

Yakınlarınız size bilgisayar başında fazla vakit geçirmenin ne kadar zararlı olduğu, yetersiz uykunun size neler yaptığını anlatsın. Bu konularda gözlemler yapıp size gerekli doneleri versin. Bu onlara sizin içinde bulunduğunuz sakıncalı ortamın ne olduğu hakkında bilgi ve tecrübe verecektir. Komik olacak ama bu dediğimiz olay oyunun içinde de mevcut. Oyunda gerekli zamanda yemek yemeli ve olumsuzluklardan kaçınmak için uyumalısınız.

Bu konuda benim de tecrübelerim oldu. Arkadaşımın bu konuda uyguladığı yolu beğenirim. Çocuğuna bu oyunun hayattaki dengeyi ayarlamanın önemini gösterebileceği şekilde anlattı. “Eğer sadece kazıp, maden çıkarırsan acıkırsın ve açlıktan ölebilirsin. Ama eğer devamlı olarak tarla ekip biçersen aç kalmazsın ama oyundaki tüm eğlenceyi de kaçırırsın. Kendine dikkat et ve mutlu ol, bir işte çalışmaya ihtiyacın var ama hayattaki eğlenceyi de takip etmen gerek.”

Değişmek İçin Yardım Alın

Minecraft başından kalkmak için çok zor bir oyun, özellikle takıntılı olan gençler için. Çünkü oyun içinde neredeyse sınırsız bir hayal gücünü gerçekleştirecek kadar olanak var. Böylece çoğu saati bu oyuna harcayabiliriz. Eğer bu tarz bir olay sizin evinizde de yaşanıyorsa bu konudaki sınırsız kaynağa internetten çok kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Hatta devlet bu konular için ücretsiz olarak yardım edebilir. Zaman sadece ileri akar ve ortalama 80 yıllık hayatımızda harcanan her saniyenin değeri olmalı.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal