Teknolojinin sunduğu nimetlerden birisi olan elektronik (mobil) imza, klasik ıslak imzanın yerini yavaş yavaş alıyor. İnternet kullanıcı sayısının hızlı bir şekilde artması sebebiyle hayata geçirilen mobil imza 5070 sayılı kanun uyarınca ıslak imza ile eş değer olan bir imza türüdür. E-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilen mobil imzanın nasıl alındığını öğrenmek isteyen kişiler internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor.
Mobil imza nedir?
Islak imzaya eş değerdeki bir imza türü olan mobil imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı elektronik sağlayıcılar tarafından verilir. Kurumsal ve bireysel olmak üzere iki çeşit elektronik imza türü mevcuttur. Bireysel elektronik imza nasıl alınır sorusunun yanıtı ile başlayalım. Bireysel elektronik imza için başvuru sahibinin, üzerinde TC kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi resmi bir kimlik belgesine sahip olması gerekir. Bu belgenin aslı ile birlikte elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formunu doldurması gerekir. Kurumsal elektronik imzalar için ise Ticaret Sicil Memurlukları’ndan son 6 ay içerisinde alınmış bir faaliyet belgesi gereklidir. Bu faaliyet belgesinin aslının olması önemlidir. Başvuru sahibinin yine üzerinde TC kimlik numarası bulunan kimlik belgesi sunması gerekir. İmza sirkülerinin fotokopisi, nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu gerekli olan evraklardır.
E-Devlet mobil imza nasıl alınır?
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurumu tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları tarafından sunulan bir hizmettir. E-devlet mobil imza almak için e-devlet kapısı e-imza uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Ardından e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra sitenin sizi yönlendirmesiyle e-imzanızı zahmetsizce alabilirsiniz. E-imza uygulamasını bir kere indirmeniz yeterli olacaktır.
Mobil imza şu alanlarda kullanılmaktadır:
ÖSS, KPSS, LES gibi sınav başvurularında
Kurumlar arası yapılan iletişimlerde
Sosyal güvenlik uygulamalarında
Vergi ödemelerinde
Sağlık uygulamalarında
İnternet bankacılığında -ki bu elektronik imzanın en yaygın kullanıldığı alanlardan biridir-
Sigorta işlerinin yürütülmesinde
Elektronik olarak yapılan e-sözleşmelerde
Elektronik olarak verilen siparişlerde
2022 Turkcell Vodafone Türk Telekom mobil imza alma
Türkiye’nin üç önemli operatörü Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom başvurular sırasında kişilerden kimlik bilgileri, pasaport bilgileri veya sürücü belgesini talep etmektedir. Taahhütnamenin imzalanması ile kişi yaklaşık iki hafta içinde mobil imzasını kullanıma başlanır. Mobil imza için kullanılacak olan sim kart ise kurum tarafından temin edilir. Noter onayı alımı sonrası başvuru bayilerden veya mağazalarda devam eder, taahhütname burada imzalanmalıdır.