e-Devlet kullanıcılarının bilgilerinin sızdırıldığı iddiası hakkında resmi açıklama geldi

e-Devlet Kapısı kullanıcılarının giriş bilgilerinin internete sızdırıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Söz konusu iddialara yönelik Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden açıklama geldi. Yapılan detaylı kontroller sonucunda e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmadığını belirtti.

27.02.2023-10:10 - (Son Güncelleme: 27.02.2023-17:53) e-Devlet kullanıcılarının bilgilerinin sızdırıldığı iddiası hakkında resmi açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, dün iddia edilen e-Devlet Kapısı kullanıcılarının giriş bilgilerinin sızdırıldığının söz konusu olmadığını belirtti. Açıklamada, "Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır." İfadelerine yer verildi.

Veri sızıntısı bulunmamaktadır

e-Devlet Kapısı altyapısında hiçbir kullanıcıya ait parola bilgisinin açık metnin olarak saklanmadığını bahsedilen açıklamada, yalnızca parolalara yönelik güçlü kriptografik algoritmalar ile verilerin geri ele geçirilmeyeceği bilgilere sisteme oturum açıldığı aktarıldı.

Veri sızıntısı yok

Yapılan açıklamada, söz konusu iddialara yönelik verilerin, siber saldırganlarca az sayıda kullanıcıya yönelik otlama ve zararlı yazılım saldırıları neticesi kullanıcıların kendi cihazlarından elde edildiğini belirterek,  "Daha önce de benzer iddialarla e-Devlet Kapısı güvenliğiyle ilişkili dezenformasyon çalışmaları yapılmış olup, anılan olayların e-Devlet Kapısı altyapısı ile ilgisi bulunmadığı belirlenmiştir. e-Devlet Kapısı uluslararası bilgi güvenliği ve iş sürekliliği yönetim standartları uyarınca işletilmekte ve sunulan hizmetlerin güvenliği bağımsız güvenlik kuruluşlarınca düzenli olarak test edilmektedir. Bireysel cihazlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar sonucunda hesap güvenliğinin tehlikeye düştüğü tespit edilen kullanıcılara e-Devlet Kapısı üzerinden gerekli bildirimler yapılmakta ve güvenlik süreçleri uygulanmaktadır." İfadelerine yer verildi.

Siber güvenliğin ana öznesi olan bireye yönelik alınabilecek tedbirlerin, ulusal siber güvenliğin bel kemiğini oluşturduğunu aktaran açıklamada, "Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir. 'İki Aşamalı Giriş' özelliği, e-Devlet Kapısı'nda vatandaşlarımızın kullandığı e-Devlet parolasına ek bir güvenlik katmanı sağlamaktadır. Vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı giriş işlemlerinde 'İki Aşamalı Giriş' özelliğini aktif hale getirerek e-Devlet Kapısı hesaplarını bireysel parola çalınma olaylarına karşı koruyabilirler." değerlendirmesinde bulunuldu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal