Geçtiğimiz günlerde yayımlanan açıklamaya göre, uzmanların toplam 1.500'den fazla kişiyi barındırabileceğine inandığı Nürnberg şehrinin merkezindeki toplu mezarlarda şimdiye kadar yaklaşık 1.000 veba kurbanı iskeleti bulduklarını aktardılar. Kalıntılara, şehirdeki yeni konut binalarının inşasından önce yapılan bir arkeolojik araştırma sırasında ortaya çıktığı belirtildi. İşte detaylar...
Haber7’den ulaşılan bilgilere göre, Nürnberg'in tarihi mirası koruma departmanından Melanie Langbein yaptığı açıklamada, her biri birkaç yüz ceset içeren sekiz veba çukurunun tespit edildiğini söyledi.
Yetkili isim Langbein, "Nürnberg'de belirlenmiş veba mezarlıklarımız olmasına rağmen bu insanlar normal bir mezarlığa defnedilmedi. Bu, Hıristiyan cenaze uygulamalarına bakılmaksızın kısa bir zaman dilimi içinde gömülmesi gereken çok sayıda ölü anlamına geliyor" dedi.
Langbein'a göre toplu mezarların açıklaması "büyük olasılıkla" veba gibi bir salgın hastalıktır. Ayrıca Nürnberg'in 14. yüzyıldan itibaren kabaca her 10 yılda bir veba salgınına maruz kaldığını ve bunun da kalıntıları tarihlendirmeyi zorlaştırdığını söyledi.
Arkeologlar, çeşitli araştırmalar yapıldığını, bir toplu mezarı 1400'lerin sonu ile 1600'lerin başına tarihlemek için radyokarbon tarihleme yöntemini kullandılar ve alanda bu aralığın sonlarına tarihlenen çanak çömlek parçaları ve sikkeler buldular.
Langbein ayrıca, 1632-1633 yıllarında 15.000'den fazla insanın ölümüne neden olan veba salgınını detaylandıran 1634 yılına ait bir not keşfettiklerini ve bu notta yaklaşık 2.000 kişinin şu anki kazı alanı olan Aziz Sebastian Spital yakınlarına gömüldüğünün yazdığını söyledi. Bu kanıtlar, ekibin daha eski kalıntı grubunun muhtemelen 1632-1633 salgınından kalma olduğu sonucuna varmasına yol açtı.
In Terra Veritas adlı şirketi kazı çalışmalarını yürüten Julian Decker, yaptığı açıklamada keşif karşısında şaşırdığını söyledi ve şu sözlere yer verdi: "Bu arazide gömü olduğunu varsaymak için hiçbir belirti yoktu. ilk kalıntılar bulunduğunda bunların İkinci Dünya Savaşı bombardımanlarına ait olabileceğini düşündük. Şimdi bölgede 1.500'den fazla ceset olabileceğine inanıyorum.’’
Binlerin üzerinde cesedin olabileceğine inan Decker, "Ben şahsen sayının 2.000 veya daha fazla olmasını bekliyorum, bu da burayı Avrupa'nın en büyük toplu mezarı yapıyor" dedi.
Langbein açıklamalarında, 1632-1633 salgınının, 1618'den 1648'e kadar çeşitli Avrupa ulusları tarafından yürütülen bir dizi çatışma olan Otuz Yıl Savaşı'nın etkisi nedeniyle daha öncekilerden daha kötü olduğunu söyledi ve "Nürnberg farklı birlikler tarafından kuşatılmıştı ve halk oldukça kötü koşullarda yaşıyordu" diye konuştu.