Dünyaya örnek olacak! Türkiye yerli füzeleriyle dünyanın gündeminde: Seri üretime geçiyor

Türkiye'nin yerli füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan seri üretime hazırlanıyor. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Gökdoğan ve Bozdoğan projelerinde son aşamaya gelindiğini ifade ederek bu projelerde son aşamalarda olduklarını ifade etti.

03.06.2022-17:22 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-17:46)

Türkiye son zamanlarda yerli imkanlarla üretmiş olduğu silahlar ile dosta güven düşmana korku salmaya devam ediyor. TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, Bilişim Vadisi'nde düzenlenen MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge, İnovasyon & Teknoloji Zirve Sergisi'nde, Türkiye'nin biraz geç başlasa da katmanlı hava savunma sistemlerinde önemli bir gelişme yaşandığını söyledi.

Gürcan Okumuş, bu sistemin parçalarından olan çok yakın hava savunma,orta ve uzun menzilde hava savunma sistemi projelerinden bir kısmının tamamlandığını, yeni projeler de olduğunu dile getirdi.

Hava savunma sisteminin bir parçası olan hava-hava füzesi olarak da projeler yürüttüklerini dile getiren Gürcan Okumuş, bu alanda önemli yol kat ettiklerini ve projenin tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

'Hava-Hava füzelerimizin projeleri devam ediyor'

Okumuş, bir yandan da ramjetli versiyonlarla ilgili çalışmalara başladıklarını söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

Hava-hava füzelerinin teknoloji bakımında ileri seviyede olduğunu belirterek, 'Katmanlı hava savunma sistemi dediğimiz Siper projesinde iş ortaklığının bir parçası olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hava-hava füzeleri yüksek teknoloji içeren özel füzeler. Dünyada da birçok örneği var, AIM-120, AIM-9X'lerin NASAMS'lara döndüğü gibi, Python'ların Spyder'a döndüğü gibi bunlar hep hava-hava füzesinden karadan veya gemiden atılan katmanlı hava savunma sisteminin parçası halindeki füzelere dönüşüyor.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Aynı yoldan Türkiye'nin de yürümesi gerekiyor. Hava-hava füzelerimizin projeleri devam ediyor.'

Uçaklarımızı kendi füzelerimizle donatırken bu füzelerin karadan ve gemiden atılan versiyonlarını çalışarak, gemi yakın hava savunma sistemlerine yönelik, yine karadan noktasal hava savunma sistemlerine yönelik kabiliyet kazanımını sağlayacağız. Projelendirilenler var, kendi iç projemiz olarak yürüttüklerimiz var. Kısa ve orta vadede birçok bilinen ürünlerin dışında, yeni ürünleri de ortaya çıkarmış olacağımızı düşünüyorum."


Projenin getirisi olarak üretim altyapısı gelişti

Hava-hava füzesi olarak envanterde yurt dışından alınan AIM120, AIM-9X ve onların çeşitli varyantları bulunduğunu aktaran Okumuş, yazılımından donanımına, kendi hava-hava füzelerini yaparak, her şeyini bildikleri füzelere sahip olacaklarına işaret etti.

Okumuş, Gökdoğan ve Bozdoğan projelerinde son aşamaya gelindiğini ifade ederek, yer testlerine başladıklarını, şu anda uçaktan atılan gerçek testlerle devam edildiğini anlattı.

Seri üretimle ilgili de çalışmalar ve analizler yaptıkları bilgisini paylaşan Okumuş, 'Bu projede artık son safhadayız. Bozdoğan, Gökdoğan çok olumlu bir noktada. Bir füze seri üretimi demek esasında alt yüklenicilerinizle çalıştığınız, kritik bileşenleri ürettiğiniz ve nihai bütünlemeyi yaptığınız seri üretim faaliyetleri oluyor. Zaten proje kapsamında çok sayıda füze üretmeniz gerekiyor. Halihazırda çok sayıda Gökdoğan ve Bozdoğan füzesini ürettik. Bir kısmını yer testlerinde kullandık, bir kısmını çevresel testlerde kullandık, bir kısmını gerçek atışlarda kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. O açıdan baktığımızda üretim kabiliyeti zaten oluşmuş durumdaydı.' açıklamasında bulundu. 

Okumuş, altyapılar olduğu için seri üretime daha rahat geçileceğini belirterek, 'Maliyetli, niş ürünler. Butik üretim dediğimiz üretim altyapılarıyla yapılabilen ürünler. Bizim bu noktada projenin getirisi olarak zaten bu altyapılar gelişmişti. Dolayısıyla seri üretimde bu noktada, aynı şekilde devam edecek. Bu ürünler özel bir seri üretim altyapısı gerektirmiyor.' şeklinde ifadelerde bulundu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal