Dünyanın Gözü Doğu Akdeniz'de!

Tüm dünya gözünü Doğu Akdeniz'e dikti. Tüm ülkeler Türkiye ile diyalog çağrısında bulunuyor.

26.03.2021-10:38 - (Son Güncelleme: 26.03.2021-11:01) Dünyanın Gözü Doğu Akdeniz'de!

Son günlerde tüm dünyada ciddi bir diplomasi hareketliliği mevcut. Dışişleri Bakanları üzerinden yürütülen diplomasinin merkezinde ise Akdeniz var. Akdeniz’de çözüm arayışında olan ülkelerin neredeyse tamamı Türkiye ile diyalog çağrısında bulunuyor. Bir çok yetkili bölgede barışın ve istikrarın diplomasiden dolayısıyla Türkiye ile doğru ilişkilerden geçtiğini dile getiriyor. 

TÜM ÜLKELER TÜRKİYE İLE DİYALOG ÇAĞRISINDA BULUNUYOR

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Akdeniz’le ilgilenen neredeyse tüm ülkeler Türkiye ile diyalog çağrısında bulundu. Belli ki son dönemlerde artan diplomasi trafiği önümüzdeki günlerde çok daha hızlanacak. Başkan Erdoğan’da bu diyalog çağrılarını karşılıksız bırakmayıp bazen doğrudan bazen ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aracılığıyla cevap verdi.

ABD DIŞİLERİ BAKANI ANTONY BLİNKEN: DOĞU AKDENİZ'DE BARIŞÇIL ÇÖZÜMLER GEREKİYOR 

Blinken, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki son duruma ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, son zamanlarda bölgede tansiyonun ağır ağır düştüğünü ve iki ülkenin de provokasyonlardan uzak durduğunu kaydetti. NATO'nun bu konu da önemli bir rol oynadığına işaret eden Blinken, ''Uluslararası hukuka göre bu farklılıklara barışçıl çözümler bulunduğunu görmeye ihtiyacımız var.'' 

BIDEN DOĞU AKDENİZ'DE İSTİKRAR İÇİN UMUTLU OLDUĞU MESAJINI VERDİ

Miçotakis ve Biden'ın sürdürülebilir bir ekonomi ve iklim değişikliğiyle mücadelede beraber çalışılması konusunda mutabık kaldığı vurgulanan açıklamada, ''Başkan Biden, Doğu Akdeniz'de istikrar için umutlu olduğu mesajını verdi. Ayrıca iki lider enerji güvenliği, Çin, Rusya ve Batı Balkanlar dahil ortak çıkar konularında koordinasyon yapılması konusunda mutabık kaldı.'' 

DOĞU AKDENİZ'DE GERGİNLİĞİN AZALTILMASI İÇİN EL ELE ÇALIŞACAĞIZ 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Belçika’nın başkenti Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından bir araya geldi. 

DOĞU AKDENİZ'DE GERGİNLİĞİN AZALTILMASI İÇİN EL ELE ÇALIŞACAĞIZ 

Görüşmeden sonra yayınlanan ortak basın bildirisinde görüşmede Türkiye'nin de ele alındığı bildirildi. Bildiride, ''Yüksek Temsilci Borrell ve Bakan Blinken, AB ve ABD'nin Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortamda stratejik çıkarları olduğunu ve gerginliğin azaltılması için el ele çalışacaklarını doğruladı. Hem ABD hem de AB, Türkiye ile hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygı ile desteklenen işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesiyle ilgilenmektedir.'' 

MACRON KORKUYOR

''Türkiye ile diyaloğa ihtiyacımız var. Avrupa'ya sırtını dönmesin diye her şey yapılmalı." diyen Fransa Cumhurbaşkanı, Erdoğan ile yeniden ilişki geliştirme konusuyla ilgili olarak, "Bunun mümkün olduğuna inanmak istiyorum.'' Emmanuel Macron, Ankara'nın NATO'daki yerini netleştirmeleri gerektiğini savunarak, ''Fransa çok net davrandı. Doğu Akdeniz'de tek taraflı eylemler olduğunda onları kınadık ve fırkateynler göndererek harekete geçtik.'' 

AVRUPA BİZE MECBUR OLDUĞUNUN FARKINDA 

Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Michel, Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi ümit ettiklerini belirterek, ''Aynı zamanda bizim için Türkiye'nin olumlu ve ılımlı tutumunu devam ettirmesi önem taşıyor. Diyaloğun verimli olmasını umuyoruz.'' Temkinli olduklarını belirten Michel, ''Türk makamlarıyla muhtemelen nisan ayında Türkiye'ye bir ziyaret için temas halindeyiz.'' Michel, Doğu Akdeniz'in AB ve üye ülkeler için öncelikli konulardan olduğunu vurguladı. 

ALMANYA ÇÖZÜMÜN BİZDEN GEÇTİĞİNİ BİLİYOR

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Merkel, ''Türkiye, Doğu Akdeniz'de tansiyonu düşürme işaretleri gösteriyor. Türkiye AB diyaloğuna hala ihtiyaç var.'' ''Türkiye'nin insan hakları standartları ve hukukun üstünlüğüne uymalarını beklediklerini'' ifade eden Almanya Başbakanı ayrıca ''Türkiye'nin 3.6 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmesi, takdir edilmeyi hak ediyor'' dedi. 

MISIR MASAYA OTURMAYA HAZIR

Bakan Çavuşoğlu, Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığına saygı gösteriyor olmasını olumlu karşıladıklarını kaydederken, Kahire'nin bu tavrını geçen sene Yunanistan ile imzaladığı deniz yetkilendirme anlaşması sırasında da gösterdiğini anımsattı. 

Savunma Bakanı Akar, ''Mısırla ortak değerlere ve çıkarlara'' vurgu yapan ve yeni anlaşmalara kapı aralayan açıklamaları beraber yaptılar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal