Dünyanın gözü 14 Mayıs seçimlerinde: Son yılların en önemli seçimi

14 Mayıs’ta sandık başında olacak Türkiye’deki gelişmeler dünya tarafından dikkatle takip ediliyor. Önemli basın organları arasında yer alan Politico ve New York Times'ta yayımlanan analizlerde, seçimlerin küresel çaptaki önemine bir kez daha vurgu yapılırken, 2023 seçimlerinin son yılların en önemli seçimi olduğuna dikkat çekildi.

17.04.2023-12:18 - (Son Güncelleme: 17.04.2023-16:51)

Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli seçimi 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak. Ankara’daki gelişmeleri dikkatle izleyen dünya basını seçimle ilgili analizlerini manşetlerine taşımaya devam ediyor. Son olarak Politico ve New York Times'ta yayımlanan analizlerde, seçimlerin küresel çaptaki önemine bir kez daha vurgu yapılırken, 2023 seçimlerinin son yılların en önemli seçimi olduğuna dikkat çekildi.

Son yılların en önemli seçimi

Son olarak Politico ve ABD'li New York Times gazetesi, devam eden süreçle ilgili peş peşe analizler yayınladı.

Politico, "2023'ün en önemli seçimi: Türkiye" başlıklı analizinde, 14 Mayıs sürecini ayrıntılı bir şekilde mercek altına aldı. Seçimlerin, Türkiye tarihindeki en önemli seçim olduğunu vurgulayan Politico, sonuçların küresel çapta da büyük bir öneme sahip olacağının altını çizdi.

2023 Seçimleri

14 Mayıs'ın, son dönemin en çekişmeli seçimlerinden birisi olması beklendiğini belirten Politico, "Seçim, Avrupa ve Orta Doğu'da güvenlik üzerinde büyük bir baskı oluşturacak" ifadelerini kullandı.

Nektaria Stamoli imzalı analizde, "Kimin seçileceği, Türkiye'nin NATO ittifakındaki rolünü, ülkenin ABD, AB ve Rusya ile ilişkilerini, Suriye göç politikasını, Türkiye'nin Rusya Ukrayna savaşındaki rolünü ve Doğu Akdeniz'deki güç dengelerini belirleyecek" sözleri yer aldı.

Demirtaş’a özgürlük vaadi

HDP'nin 14 Mayıs seçimlerinde desteklediği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a özgürlük vaadinde bulunduğunun hatırlatıldığı analizde, Millet İttifakı’nın bu vaadi "demokrasi mesajı" olarak gördüğü ifadeleri yer aldı.

Rusya Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana iki ülke arasında başka hiç kimsenin yapamadığını yapan ve arabuluculuk rolünü başarılı bir şekilde yürüten Türkiye'de 7'li koalisyonun kazanma ihtimali halinde bu rolünün azalacağına ve NATO konusuna odaklanacağına dikkat çekildi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı kazanamıyor

ABD'li New York Times ise analizinde, "14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri ve ABD'nin NATO müttefiki olan Türkiye'yi büyük ölçüde yeniden şekillendirebilir." ifadelerini kullandı.

NYT, Kılıçdaroğlu ile ilgili de dikkat çeken yorumu gündeme getirdi. Analizde, "2010 yılından bu yana Türkiye'de en büyük muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) lideri olan Kılıçdaroğlu, Erdoğan tarafından düzenli olarak sandıkta mağlup edilmektedir." sözlerinin altı çizildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal