Dünyanın en tehlikeli türlerinden olan Koni salyangozu Türkiye'de! Dokunuşu ölüme neden oluyor

Türkiye denizlerinde görmeye alışık olmadığımız türler gözükmeye başladı. Bu tehlikeli türlerden biri ise Avustralya'nın sığ kıyılarında yaşayan son derece zehirli bir tür olan koni salyangozu. İşte haberin detayları...

14.06.2022-12:15 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-17:39)

Öldürücü bir zehre sahip olan Koni salyangozu, Marmaris’te balıkçı ağına takıldı. Çoğunlukla Avustralya'nın sığ kıyılarında yaşayan Koni salyangozunun denizlerimizde ortaya çıkması, otoriteleri harekete geçirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye sularında ilk defa görülen tehlikeli tür için genetik inceleme çalışmalarını başlattı. 


Sularımızda görmeye alışkın değiliz 

Kızıldeniz ve okyanuslar üzerinden Ege ve Akdeniz kıyılarına istila altına alan deniz canlıları gün geçtikçe çoğalmaya devam ediyor. Deniz dibindeki yaşama en çok zarar veren balon ve aslan balığının sonrasında sularımızda görmeye alışık olmadığımız bir deniz canlısı daha Muğla kıyılarında fark edildi. 

Marmaris açıklarında bir balıkçının ağına, dokunduğun zaman zehriyle 30 kişiyi öldürebilen Conus cinsine bağlı olan koni salyangozu takıldı.


İnceleme çalışmalarına başlandı 

Yeni Asır Gazetesi'ne durumu aktaran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi konuya yönelik, "Koni salyangozları zehirli türlerdir. Dokunulduklarında iğne benzeri dişleri ve zehir bezleri ile zehirleyebilirler. Küçük türler arı sokması şeklinde etkilerken tropik olanlar ölümcül olabilmektedir. İncelemelerin yapılması için çalışmalara başlandı" diye ifade etti. 


Peki koni salyangozu nedir? 

Söz konusu koni salyangozları vücutlarında birbirinden farklı sofistike kimyasal maddeler üretir ve bunları bir avlanma stratejisi doğrultusunda sıralı bir şekilde kullanırlar. Avustralya’da, Endonezya’da Asya ve Büyük Okyanus’un sıcak sularında yaşayan bazı koni salyangozları oldukça zehirlidirler ve küçük balıkları, solucanları ve yumuşakçaları avlamak için ustalıkla zehirli zıpkınlarını kullanırlar.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal