Japonya'da açılan "koku sergisi", ziyaretçilere bugüne kadar koklanmamış en sıra dışı kokuları deneyimleme fırsatı sundu. Pahalı parfümler için kullanılan özel ve değişik bitkiler, farklı gül türleri ve yoğun aromalı kahvekokuları gibi güzel kokular vardı. Elbette bu müzede güzel kokular kadar dünyanın en pis kokuları da ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Yokohama'daki Orbi Tema Parkı'nda düzenlenen sergiyi 800 yen (ortalama 92 lira) ödeyerek ziyaret eden müşteriler, kurutulmuş balık, kokuşmuş balık konservesi, kullanılmış kıyafet gibi birçok değişik kokuyu tek tek koklama fırsatı elde etti. Sergide, bir iş görüşmesi esnasında insan vücudunun salgıladığı koku şeklinde sergilenen "stres kokusu", "yaşlı insan kokusu" ve dünyanın en kötü kokan meyvesi olan durian meyvesi de yer aldı.
Ziyaretçiler bir sürü koku türünü deneyimleme şansı bulduğu bu müzeyi oldukça ilginç ve farklı bir müze olarak nitelendirdi.
Ziyaretçilerin ortak fikirleri baz laımdığı zaman hemen herkes tarafından beğenilen koku gül kokusu oldu.
En kötü koku ise mayalanmış Ringa balığının konservesi olan ve İsveç'te surströmming adlı konservede sunulan balık oldu.
22 yaşındaki Karin Seki, "En güzel kokanlar güllerdi. En kötü kokan ise balık konservesi. Gerçekten berbat bir kokusu vardı" dedi.
23 yaşındaki Ibuki Yamazaki ise, "Kurutulmuş balık çok kötüydü, kahve kokusu ise benim en beğendiğim koku oldu" dedi.
Oldukça yoğun ilgi gören sergi, ziyaretçilerine unutulmaz bir an ve koku türleri bırakmayı başardı.
Sergiden sorumlu olan Nobu Chiyoda ise, "Televizyonlarda birçok güzel kokunun tanıtımı yapılıyor. Biz güzel kokular kadar, kötü kokuları da katılımcıların deneyimlemesini istedik"
Japonya'nın farklı şehirlerinde açılan sergiye şu ana dek 190 binden fazla kişi ziyarette bulundu. Ziyaretçilerin çoğu gül ve kahve kokusunu sevdiğini söylerken balık konservesinden nefret ettiklerini dile getirdi.