Dünyanın En Eski Aşk Şiiri Neredir, Kime Yazılmıştır?

Aşkın ölümsüzlüğünü bugünlere taşıyan dünyanın en eski aşk şiirini hiç merak ettiniz mi? Peki, dünyanın en eski aşk şiiri hangi dilde yazıldı? Ne zaman bulundu?

25.03.2020-10:57 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-11:26) Dünyanın En Eski Aşk Şiiri Neredir, Kime Yazılmıştır?

İstanbul Arkeoloji Müzesi, birçok ilki içerisinde barındırıyor. Dünyanın ilk antlaşması olan Kadeş Antlaşması da İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin Şark Eserleri kısmındadır. Dünyanın ilk aşk şiiriyse, bu eserler arasında en merak edilenlerden biridir.

DÜNYANIN EN ESKİ AŞK ŞİİRİ HANGİ DİLDE YAZILDI?

Dünyanın en eski aşk şiiri ve şarkısı dünyanın en saygın müzelerinden İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Bu aşk şiiri, toprak tablet üzerine çivi yazısıyla MÖ. 2037 ila 2029 yılları arasında Sümer dilinde yazılmış. Tablet çok iyi korunmuş ve bugünlere gelmiştir. Şiirin içeriği ise bir kral ve seçilmiş geliniyle ilgilidir.

NE ZAMAN BULUNDU?

Sümerce yazılan bu çivi yazılı tablet, 1889 yılında Bağdat'ın 150 kilometre uzağındaki Sümet kenti Nippur'da bulundu. 1955 yılında Samuel Noah Kramer tarafından deşifre edilip ingilizceye aktarıldı. İlk Türk sümerolog olan Muazzez İlmiye Çığ, Türkçe'ye çevirdi. 

ANLAMI

Sümer inancına göre toprakların verimli ve döl yatağının doğurgan olmasını sağlamak amacıyla hükümdarın yılda bir kez aşk ve bereket tanrıçası İnanna yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir görevdi. Bu tören yılın ilk günü yapılıyordu. Şiir, büyük olasılıkla kral Suşin için seçilmiş bir gelin tarafından, yeni yıl bayramını kutlama töreninde söylenmek üzere kaleme alınmıştı. Hieros Gamos olarak bilinen kutsal evlilik için bu şiir yazılmıştır. Her yıl bu törenler yapıldığına göre, daha çok şiirin olma ihtimali bulunmaktadır.

Bu şiirler; ziyafetlerde, şölenlerde müzik, şarkı ve dans eşliğinde söyleniyordu. 

Irak’ın güneydoğu kesiminde yer alan Nippur Antik Kenti’nde bulunan bu tablet, dünyanın bilinen en eski aşk şiirini günümüze taşıyor.


ÇEVİRİSİ

Damat, kalbimin sevgilisi

Güzelliğin büyüktür, bal gibi tatlı

Aslan, kalbimin kıymetlisi

Güzelliğin büyüktür, bal gibi tatlı


Damat, seni okşayayım

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır

Yatak odasında bal doludur

Güzelliğinle zevklenelim

Aslan seni okşayayım

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır

Damat benden zevk aldın,

Anneme söyle, sana güzel şeyler verecektir.

Babam sana hediyeler verecektir.


Sen, beni sevdiğin için,

Lütfet bana okşayışlarını,

Beyim tanrım, beyim koruyucum,

Tanrı ENLİL’in kalbini memnun eden ŞUSİN’im

Lütfet bana okşayışlarını

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal