Dünyada sadece 2 ülkede vardı! HAVELSAN’dan karma sürü teknolojisi! Operasyon başarıyla tamamlandı

Savunma sanayisinin yıldızlarından HAVELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı karma sürü teknolojisinin testlerinde sona yaklaştı. Karma sürü teknolojisi yer ve hava araçlarına entegre olacak.

13.08.2022-13:46 - (Son Güncelleme: 13.08.2022-17:51) Dünyada sadece 2 ülkede vardı! HAVELSAN’dan karma sürü teknolojisi! Operasyon başarıyla tamamlandı

Savunma sanayisi alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olan Türkiye’de yeni bir teknolojik gelişme yaşanıyor. Kendi imkanlarıyla yerli projeleri bir bir hayata geçiren Türk mühendisler, Türk insansız hava araçları İHA ve SİHA’lar ile dünyaya örnek oluyor. Alınan son bilgilere göre Savunma sanayisinin yıldızlarından HAVELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı karma sürü teknolojisinin testlerinde sona yaklaştı. Karma sürü teknolojisi yer ve hava araçlarına entegre olacak.

HAVELSAN’dan karma sürü teknolojisi

Türkiye’nin başarılı şirketlerinden birisi olan HAVELSAN, hava kara, hava, su altı ve üstü araçları birbiriyle konuşturup entegre edecek yeni bir teknolojiyi hayata geçirme yolunda çalışmalarına devam ediyor. 

Karma sürü teknolojisi adı verilen bu teknoloji sayesinde kollektif davranış fikirlerine sahip bireylerden oluşan bir zeka düzeyi insansız araçlarına entegre edilecek. 2018 yılında başlayan söz konusu projede artık test aşamalarına geçildi.

HAVELSAN karma sürü

SİHA’larla operasyon yapıldı

Birbiriyle iletişim halinde olan insansız kara aracı ve hava araçlarının kollektif hareket ederek operasyon düzenledikleri testler üzerinde çalışılıyor. Karma sürü teknolojisinin kullanıldı ortak operasyonda bireysel operasyona göre daha hızlı ve daha başarılı sonuçlar alındı. Teknolojinin bir başka özelliği ise kayıp halinde görevin devam etmesi oldu. Buna göre ortak operasyona çıkan grupta bir bireyin imha olması durumunda yapay zeka sayesinde görevin kalan kısmı yeniden planlanarak uygulanmaya devam ediliyor.

Dünyada sadece ABD ve Çin’de var

HAVELSAN’ın dünyada sadece ABD ve Çin’de bulunan karma sürü teknolojisinde artık son aşamaya geçildi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal