Dünyada bir eşi daha bulunmuyor: Hava savunmasında yeni dönem

Hava savunması anlamında dünyada bir eşinin daha bulunmadığı ROBOSİM sistemi, gerçekçi test sistemiyle dikkatleri üzerine çıkıyor. İşte haberin ayrıntıları...

02.12.2022-11:21 - (Son Güncelleme: 02.12.2022-17:37) Dünyada bir eşi daha bulunmuyor: Hava savunmasında yeni dönem

Hava savunma sisteminin zorlu şartlara karşı test edildiği ROBOSİM sistemi, dünyada bir eşinin daha olmaması ve gerçeğe en yakın test imkanıyla dikkatleri üzerine çekti. İçerisinde elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen ROBOSİM, kabinlere yan ve yükseliş ekseninde hareket yeteneği kazandırılarak, gerçeğe en yakın şekilde test imkanı sunuyor.

Hava savunmasında yeni dönem 

İHA’da yer alan habere göre; Türk savunma sanayisi bünyesinde hava ve füze savunma projelerini geliştirme ve seri üretim dönemlerindeki sistem/alt sistem üretim, entegrasyon, test ve doğrulama faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılabilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Bunlardan Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM), ASELSAN Temelli Başkent Organize Sanayi yerleşkesinde dünyada örneği olmayan ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı yer alıyor. Hava savunma sistemlerinin gerçek hayatta karşılaşabileceği hedeflerin her türlü açısal hareketlerini açık alanda simüle eden ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı, kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve radar hedef simülatörleri yerleştirilen kabinlere yan ve yükseklik ekseninde hareket yeteneği ile öne çıkıyor. Bu sayede ROBOSİM altyapısı ile tekli ya da çoklu hedefler içeren zorlayıcı senaryolar açık alanda test edebilme imkanı sunacak. Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyapısı ve Test Kulesi, sistemler üzerindeki radar ve elektro-optik algılayıcıların fonksiyonel testleri, görüş/algılama hatlarının (nişan hattı) hassas olarak kendi içinde ve sonrasında nişan hattı ile atış hattının (namlu hattı) hassas olarak çakıştırılmasına yönelik ayar ve kalibrasyon faaliyetlerinde kullanılacak.

ROBOSİM Hava Savunma

Sıra dışı yapı

Elektromekanik yapıyla bütünleşik olan inşaat/kule/temel yapısı, özel olarak Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve projelendirildi. Yaklaşık 75 metre yüksekliğinde kulelerin tepe noktasında tüm operasyonel ve rüzgar yükleri altında sadece birkaç santimetre sapma değeri elde ediliyor. Sıra dışı inşaat ve kule yapısının projeye uygun bir şekilde sahada kurulumu, test ve doğrulaması tamamlandı.

ROBOSİM'de tüm test faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, çok sayıdaki alt sistemin senaryoya uygun olarak gerçek zamanlı uzaktan kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilen verilerin kayıt, analiz ve değerlendirilmesi amacıyla özel bir yazılım kullanılıyor. ASELSAN bünyesine geliştirilen bu yazılımının SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuvarı) ortamında geliştirilmesi, test ve doğrulamaları da başarıyla tamamlandı.

Dünyada bir eşi daha yok

ROBOSİM altyapısı sayesinde gelebilecek her türlü saldırı senaryolarına karşı hava savunma sistemlerinin yeteneklerinin test edildiğini dile getiren ASELSAN Sistem, Etkinli, Analiz ve Simülasyon Genel Müdürü Hakan Akgün, "ASELSAN'ın hava savunma ve test entegrasyon merkezinde bulunuyoruz. Bünyemizde geliştirilen hava savunma sistemlerinin çok daha etkin bir şekilde test entegrasyonu yapmak amacı ile burada çeşitli test alt yapımız bulunuyor. Bu test alt yapılarından birisi de ROBOSİM Dinamik Hedef Test Altyapısı. Bu altyapının dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Bu altyapı ile hava savunma sistemlerinin çeşitli saldırı senaryoları altında etkinliğini test edebiliyoruz. Sahip olduğumuz yetenek ile uzaktan gelen herhangi bir hava objesini, manevraları da hesaba katarak, radar sistemleri ve elektro optik sistemlerin etkinliğini görebiliyoruz. Bu yetenek hava savunma alanındaki gücümüzü çok daha üst seviyeye taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal