Dünyada aşırı sağ modası: İslam düşmanı ve ırkçı liderlerin iktidara gelişi sürüyor

Batı ülkelerinde ırkçılığın yayılması hızla sürüyor. Seçilen liderler de bu acı tabloyu gözler önüne seriyor. Aşırı sağın yükselerek iktidara geldiği en son ülke ise Hollanda.

24.11.2023-09:38 - (Son Güncelleme: 24.11.2023-17:26) Dünyada aşırı sağ modası: İslam düşmanı ve ırkçı liderlerin iktidara gelişi sürüyor

Hollanda'da erken genel seçimlerden, ABD'de 'AB'nin en kötü kabusu' diye tanımladığı İslam ve Türkiye düşmanı Siyonist Geert Wilders galip çıktı.

Dünyada aşırı sağ furyası

İtalya’da Giorgia Meloni, İsveç’te Jimmie Akesson, İsrail’de Binyamin Netanyahu gibi aşırı sağcı liderlerin arasına, geçtiğimiz günlerde Arjantin’deki seçimleri kazanarak yeni Cumhurbaşkanı olan Javier Milei eklenmişti.

hollanda

Hollanda’da ise önceki gün yapılan erken genel seçimlerde ilk sırayı Geert Wilders liderliğindeki İslamiyet düşmanı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) açık farkla kazandı. PVV yüzde 23,5 oy alarak 37 milletvekilini çıkardı.

İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) 25 sandalye ile ikinci sıraya yerleşti. Bir önceki seçime göre 10 sandalye kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 24 sandalye ile üçüncü sıraya kadar geriledi.

Üyelerinin çoğunluğu Türk ve diğer Müslümanlar olan Denk Partisinin milletvekili sayısı ise bir önceki seçime göre değişmeyerek 3 kaldı. Destekçilerine hitap eden Wilders “Ülkeyi artık biz yöneteceğiz” diye konuştu. Hükûmet kurulması için 150 milletvekilinden en az 76’sının desteğini alması gerekiyor.

hollanda

FETÖ'yü savundu

Mushaf-ı şerif’in Hollanda’da yasaklanmasını talep eden Wilders, 2008’de İslam’a hakaret içeren “Fitne” isimli belgeseli hazırlamıştı. FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin başarısız olmasına ilişkin Hollanda Parlamentosunda ne kadar üzgün olduğunu dile getirirken Türkiye’nin NATO’dan çıkarılmasını istemişti. Son olarak Türkiye’deki 2023 seçimleri sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy veren Hollandalı Türkleri tehdit etmiş ve “artık bavullarını toplayarak Türkiye’ye taşınmalarını'' istemişti.

1963 yılında Venlo kentinde dünyaya gelen Wilders, Hollandalı baba ve Endonezya göçmeni annenin çocuğu. Gençliğinde 1981-1983 yıllarını İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında geçiren Wilders, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin "moşav" olarak adlandırılan kooperatif tarım köyünde birkaç ay eğitim almış.

''AB'nin en kötü kabusu''

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico seçimin lideri Wilders için "AB'nin en kötü kâbusu" başlığını verdi.

Batı'da aşırı sağın yükselişte olması dünyayı tehdit ediyor. İşte o isimler:

hollanda

İsveç - Jimmie Akesson

İsveç'te koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) lideri Jimmie Akesson'ın ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini yeniden değerlendirme zamanının geldiğini söylemesi Swexit söylentilerini gündeme getirmişti.

hollanda

Arjantin - Javier Milei

Arjantin'de, 19 Kasım seçimlerini açık ara kazanan Javier Milei 'de aşırı görüşleriyle dikkat çekiyor.

Aşırı sağcı Milei'nin seçim vaatleri çok konuşulmuştu:

-Kürtaj yasaklanmalı

-Solcular ölebilir

-Küresel ısınma yalan

-Merkez Bankasını kapatacağım

-ABD dolarını kullanalım

-Kültür-eğitim bakanlığı kapanmalı

-Papa bir şeytan


Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal