Dünya Sağlık Örgütü Trump'a Tepki Gösterdi

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bütçesine yaptığı yardımı durdurma kararı alan Donald Trump'a, Birleşmiş Milletler ve sağlık uzmanlarından tepki yağdı.

15.04.2020-17:23 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-17:24) Dünya Sağlık Örgütü Trump'a Tepki Gösterdi

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) suçladı. Örgüyü, coronavirüsün yayılışının üzerinin örtülmesi ve krizin kötü yönetilmesi yönüyle eleştiren Trump, konuyla ilgili değerlendirme yapılana kadar örgüte yaptıkları desteği 2-3 ay süreyle askıya aldı. Bu karar dünya üzerinde birçok uzman tarafından eleştirildi. Konuya Birleşmiş Milletler de tepki gösterdi ve bu kararın birçok ölüme yol açabileceğini belirtti.

Dünya genelinde sağlık konusunda yakından takip edilen Lancent dergisinin yayın yönetmeni Doktor Richard Horton konuyla ilgili olarak açıklamada bulundu ve kararı insanlığa karşı işlenen bir suç olarak değerlendirdi. Horton daha sonra, "Her bilim insanı, her sağlık çalışanı, her yurttaş küresel dayanışmaya bu dehşet verici ihanete karşı koymalıdır." ifadesini kullandı.

"HAYATİ DERSLER ÇIKARMAYA ZAMANIMIZ OLACAK"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, "Şimdi ödemeleri kesme, hataları sorgulama zamanı değil. Bu salgını arkamızda bıraktığımız zaman, hastalığın nasıl ortaya çıktığı, her yere nasıl bu kadar yayıldığını ve bütün mercilerin krize nasıl yaklaştığını anlamak üzere geriye dönüp bakmaya ve bundan sonrası için hayati dersler çıkarmaya zamanımız olacak." dedi.

"ONLARIN YERİNİ ALABİLECEK BAŞKA BİR KURULUŞ YOK"

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü'nün en büyük finansörlerinden biri olan Bill Gates konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Gates, Trump'ın kararıyla ilgili olarak, "Küresel bir sağlık krizi yaşanırken Dünya Sağlık Örgütü'nün fonlamasını durdurma fikri, kulağa geldiği kadar tehlikeli. DSÖ'nün görevi Covid-19'un yayılımını yavaşlatmak ve eğer çalışmaları durdurulursa onların yerini alabilecek başka bir kuruluş da yok. Dünya'nın DSÖ'ye her zamankinden çok ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal