Dünya Laborantlar Günü Nedir?

28 Nisan Dünya Laborantlar Günü, sosyal medyada paylaşılan mesajlarla kutlanıyor. Peki Dünya Laborantlar Günü nedir? Dünya Laborantlar günü mesajları nelerdir?

28.04.2021-12:06 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-12:06) Dünya Laborantlar Günü Nedir?

28 Nisan Dünya Laborantlar Günü, sosyal medyada paylaşılan mesajlarla kutlanıyor. Tıp alanında en spesifik örneklerini toplum yararına sunan ve sonuç üzerinde büyük etkilere sahip olan laborantlık mesleği, sağlık sektörünün önemli yapı taşları arasında yer alır.

DÜNYA LABORANTLAR GÜNÜ NEDİR?

2007 senesinden itibaren her sene 28 Nisan günü ‘Dünya Laborantlar Günü’ olarak büyük bir istek ile kutlanıyor. Laboratuvar hizmetleri yalnızca sağlık hizmetleri ile kısıtlı kalmayıp yaşamın pek çok alanında da önemli bir konuma sahiptir.

Sağlık sektöründe hastalıkların teşhisi ve tedavisi sürecinin yanı sıra, çevre güvenliği, tüketilen gıdaların kontrolü ve daha pek çok alan içerisinde laboratuvarlar toplumumuza özenli, dikkatli, özverili ve sinerji dolu bir ekip çalışmaları ile hizmet vermeye devam ediyor.

Tıbbi tanı ve tedavide temel belirleyici unsuru çok büyük seviyede laboratuvar bulguları yerine getirir. Bu kadar önemli ve kritik bir hizmeti yerine getirenler ise Tıbbi Laboratuvar Tekniker ve Teknisyenleridir.

LABORANTLAR NE MEZUNUDUR?

Tıbbi laboratuvar teknisyeni; Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Sağlık Meslek Liseleri tıbbi laboratuvar programı mezunlarıdır. Tıbbi laboratuvar teknikerleri ise Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olacak şekilde ilgili Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikeri ya da Tıbbi Patoloji Teknikerliği bölümlerinden mezun olmuşlardır.

LABORANTLAR NEREDE ÇALIŞIR?

Tıbbi laboratuvar teknikeri/teknisyenleri tüm özel, kamu ve üniversite hastaneleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar ile özel tıp merkezleri ve özel tıbbi laboratuvarlarda hizmet verebilirler.

22 Mayıs 2014 tarih ve 29007 sayı ile Resmi Gazete’de yer bulan “Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” ile Tıbbi laboratuvar teknikeri/teknisyeninin görevler tanımları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

Tıbbi laboratuvar teknisyeni;

Laboratuvara başvuran kişilerden usulüne uygun olarak klinik örnekleri alır.

Laboratuvarına numune kabul birimlerinde numuneyi kabul eder. Numunelerin analizi için ön hazırlığını yapar.

Acil olan testleri ayırarak çalışır ve muhafazası gerekenleri usulüne göre ayırır, saklar.

Kan alma ünitesinde, kan alma işlemini yapar.

Laboratuvar araç-gereçlerini kullanarak doktor tarafından istenilen deney, test ve analizleri yapar, bulgularını rapor haline getirerek onaya sunar, çıkan panik değerleri laboratuvar uzmanına ve/veya ilgili klinik doktoruna ve/veya hemşiresine bildirilir.

Red kriterlerine göre red edilmesi gereken örnekleri red ederek yeni örnek ister. Durumu, laboratuvar uzmanı ile örneği gönderen hemşire ve/veya doktora bildirir.

Laboratuvar istatistik çalışmaları, malzeme ve kit sayımı ile miat kontrollerini yapar, kayıt altına alır.

İnternal ve eksternal kalite kontrol çalışmalarını yapar, kayıt altına alır. İşlem sırasındaki gözlemlerini kalite çalışmaları doğrultusunda formlara kaydeder.

Laboratuvarına test cihazları ve araçlarının, günlük bakımını ve kullanım öncesi kalibrasyon kontrollerini yapar.

Laboratuvar araç - gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlar.

Dekontaminasyon işlemlerini ve atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini sağlar.

DÜNYA LABORANTLAR GÜNÜ MESAJLARI

28 Nisan Dünya Laborantlar Gününüzü en içten duygularımla kutlarım.

28 Nisan Dünya Laborantlar Günü kutlu olsun.

İnsan sağlığının korunması ve daha kaliteli bir yaşam sunulması için birlikte mücadele ettiğimiz sağlık sektörünün parçası olan tüm tıbbi laboratuvar teknikeri ve teknisyenlerimizin 28 Nisan Dünya Laborantlar Günü'nü kutluyorum.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal