Dünya Kül Oluyor! Akdeniz Ülkeleri ve Amerika'da Yangınlar Büyüyor

Dünyanın dört bir yanında sıra dışı şekilde yangınlar artıyor. Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı bilim insanları Akdeniz'deki yangınları mercek altına aldı.

06.08.2021-09:59 - (Son Güncelleme: 06.08.2021-11:20) Dünya Kül Oluyor! Akdeniz Ülkeleri ve Amerika'da Yangınlar Büyüyor

Dünyadan şoke eden yangın haberleri ve son dakika görüntüleri geliyor. Avrupa Birliği'ne bağlı bilim insanları Türkiye, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde günlerdir felaketi yaşatan orman yangınlarını incelemeye devam ediyor. Uzmanları yaptığı araştırmaya göre sıcak hava etkisindeki Akdeniz, yangınların ana merkezine dönüşmüş bir halde. Dünyanın dört bir yanında sıra dışı şekilde yangınlar artıyor. İklim değişikliğine dikkat çeken uzmanlar, aşırı sıcaklar, kuraklık ve belli dönemlerde esen şiddetli rüzgarların etkisi ile alevleri kontrol etmenin çok zor olduğunu belirtiyor. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) de yangın haberleri gelirken kontrol altına alınamayan alevler yerleşim yerlerini talan etti. Evler, arabalar, sokaklardaki her şeyin yandığı ve kasabalara ve yerleşim yerlerine de sıçrayan alevler her yeri ve her şeyi adeta yaktı, eritti ve tamamen yok etti.

AKDENİZ YANGINLARIN MERKEZİ OLDU

AB Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) uzmanları, Türkiye, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde günlerdir devam eden orman yangınları yüzünden aşırı sıcak hava etkisindeki Akdeniz'in yangınların merkezi haline dönüştüğünü açıkladı.


İŞTE AKDENİZ'DE YANGINLARLA BOĞUŞAN ÜLKELER

Hem uydu görüntülerini hem de sahadaki gelişmeleri ele alan CAMS uzmanları, Türkiye, İtalya, İspanya, Yunanistan'ın dışında Arnavutluk, Fas, Lübnan, Cezayir, Fransa, Portekiz ve Kuzey Makedonya gibi ülkelerde de son zamanlarda meydana gelen yangınlara dikkat çekti.

Araştırmanın öncü ismi olan Mark Parrington, sözü edilen orman yangınlarının ardından yoğun dumanlardan yüzünden atmosferdeki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini söyledi. Yunanistan'da geçtiğimiz günlerde kaydedilen 46 derecelik rekor sıcaklığa vurgu yapan uzmanlar, aşırı sıcakların devam etme ihtimalinden dolayı yeni yangınların da çıkabileceği konusundan uyardı.

AB'nin yangınlardan dolayı İtalya, Yunanistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'ya destek sağladığı uyurdu. 

ABD'DE BİR KASABA DAHA ADETA KÜL OLDU

Orman yangınlarından en kötü etkilenen ülkelerden biri olan ABD'de dün bir kasaba daha tamamen yandı. Kaliforniya'da bulunan Greenville kasabasını saran alevler nedeni ile büyük bir felaket daha yaşandı.

Kasabada önceden uyarılar yapıldığı ve tahliye edildiği için can kaybı olmadı. ABD'de 6 Temmuz'dan bu zamana kadar devam eden ve ülkenin en büyük yangını olan felaketin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. 

RUSYA'DA 1.3 MİLYON HEKTAR YOK OLDU

Rusya'nın Yakutistan bölgesinde temmuz ayında başlayan yangınları söndürme çalışmaları sürüyor. Bu zamana kadar yaklaşık 1.3 milyon hektar ormanlık alanın küle döndüğü bölgede yetkililer acil durum ilan etmişti. Bölgedeki dev yangınlardan çıkan dumanların uydu görüntüsü çekildi ve AB büyüklüğündeki alanı kapladığı görüldü.

YUNANİSTAN'DA OLİMPİYATLARIN DOĞDUĞU YER TEHLİKEDE

Yunanistan'da günlerdir devam eden yangınlar Olimpiyat oyunlarının doğduğu yer olan Olympia'yı tehdit ediyor.

Bölgede son 24 saat içerisinde 100'den farklı noktada yeni yangınlar çıktı. 2007'de onlarca kişinin orman yangınlarında hayatını kaybettiği bölgede olabilecek yeni bir felaketin engellenmesi için yoğun çaba sarfediliyor.

Bölgede onlarca köy tahliye edildi. Ancak sıcak hava, kuraklık ve rüzgâr nedeniyle yangınların devam etmesinden endişe ediliyor.

Yunanistan'da son 3 günde 6 bin hektarlık alan kül oldu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal