Dünya için tehlike oluşturuyor: Son 8 yıldır tespit edilen en büyük astreoid yaklaşıyor

Astronomi bilimciler Güneş’in parlaklığından dolayı gizlenen ve Dünya’nın yakınında dolaşan üç astreoid tespit etti. İşte detaylar...

04.11.2022-17:13 - (Son Güncelleme: 04.11.2022-17:13)

Dünya ile Venüs’ün yörüngesinde dolaşan ve zor tespit edilen bir cisim topluluğuna ait olan asteroidlerden birisinin son 8 yılda tespit edilen ve Dünya için tehlike oluşturduğu ifade edilen en büyük gök cismi olduğu ifade ediliyor. 

Dünya için tehlike oluşturuyor

Popular Science Türkiye’nin yer verdiği habere göre; NSF (Amerika Ulusal Bilim Vakfı) NOIRLab kapsamında Şili’de yer alan Cerro Tololo İnter-Amerikan Gözlemevi’ndeki Victor M. Blanco 4 metre Teleskobu’na yerleştirilen ve ABD Enerji Bakanlığının ürettiği Karanlık Enerji Kamerası (DECam), uluslararası bir araştırma takımının iç Güneş Sistemi’nde gizlenen üç yeni NEA tespit etmesini sağlamış. Asteroit avcıları Güneş’in ışıltısıyla mücadele etmek zorunda kaldığından, Dünya ve Venüs’ün yörüngesinin iç kısmında yer alan bu bölgede gözlem yapmak oldukça zor.

Dev asteroid son dakika

Tespit edilmesi çok zor

Alacakaranlık zamanındaki ancak elverişli şartlardan faydalanan gökbilimciler, yakalanması zor bir NEA üçlüsü tespit etmiş. Cisimlere 2022 AP7, 2021 LJ4 ve 2021 PH27 adı verilmiş. 1,5 km genişliğindeki 2022 AP7, yörüngesi sebebiyle gelecekte Dünya’nın karşısına çıkabilir. Diğer asteroitler ise Dünya yörüngesinin tamamen içerisinde kalan güvenli yörüngelere sahip. 2021 PH27’nin bilinen asteroitler arasında Güneş’e en yakın olan asteroit olması, gökbilimcilerin ve astrofizikçilerin ilgisini çekiyor. Bu sebeple asteroit, Güneş Sistemi’mizdeki tüm cisimler arasında en büyük genel görelilik etkisi barındıran cisim niteliğini taşıyor. Asteroidin yüzeyi, yörüngede dolaştığı sırada kurşunun eriyeceği kadar ısınıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal