Zalmay Halilzad: 'Barış İçin Taliban'la Birlikte Çalışmalıyız'

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban ile barış sürecinin olumlu sonuçlanması için hep birlikte çalışılması gerektiğini bildirdi.

17.02.2020-11:55 - (Son Güncelleme: 17.02.2020-11:45) Zalmay Halilzad: 'Barış İçin Taliban'la Birlikte Çalışmalıyız'

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Halilzad açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Afganistan'da yaklaşık 40 yıldır devam eden savaşın sona ermesi ve istikrarın sağlanması için iyi bir fırsat yaratıldı. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi lazım. Taliban ile barış sürecinin olumlu sonuçlanması için hep birlikte çalışmalıyız." ifadesini kullandı.

Taliban ile Afganistan hükümeti arasında barış görüşmelerinin başlaması için hazırlıklar yapıldığını vurgulayan Halilzad, sürecin kötüye kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

TRUMP BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİ İPTAL ETMİŞTİ

ABD Başkanı Trump, ABD ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül 2019'da Afganistan'daki ABD askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.

Görüşmelerin askıya alınmasının ardından Taliban, bu kez de barış görüşmelerine devam edebilmek için Rusya'nın başkenti Moskova'ya heyet göndermişti.

Haftalarca devam edilip edilmeyeceği konusuna ilişkin bir bilginin gelmediği barış görüşmeleri, Taliban'ın elinde rehin tuttuğu 2 ABD vatandaşını serbest bırakmasıyla tekrar başlamıştı.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ SÜRECİ

Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük bir tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Hükümetin geçen yıllarda Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için defalarca girişimde bulunması ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına karşın bir sonuca ulaşılamamıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu, ancak Taliban'ın ofise üzerinde "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmişti.

Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri de askıya alınmıştı.

 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal