Ürdün Başbakanı Protestoların Ardından İstifa Etti

Hükümetin vergileri artırması üzerine başlayan şiddetli eylemlerin sonucunda Ürdün Başbakanı Hani el-Mülki istifa etti.

04.06.2018-15:29 - (Son Güncelleme: 04.06.2018-15:37)

Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, çok konuşulan vergi yasasına karşı yapılan yoğun protestoların sonrasonda istifa etti. Mulki'nin yerine Ömer Razzaz başbakan olarak geçti.

PROTESTOLAR ALTINCI GÜNÜNE GİRMİŞTİ

Ürdün'de çok konuşulan vergi yasası protestoları altıncı gününde sürüyor. Başkent Amman ve farklı şehirlerde, hükümetin kabul ettiği gelir vergisi kanununa karşı bugün de protestolar yapıldı. Amman'da yüzlerce insan Bakanlar Kurulu binası önünde bir araya geldi. Güvenlik güçlerinin yoğun biçimde yer aldığı bölgede protestocular, hükümet karşıtı sloganlar attı.

Protestoda Hani el-Mulki hükümetinin azledilmesi ve meclisin feshedilmesi istenmişti. Karmaşayı bitirmek için eylemcilerle konuşan hükümet görevlileri de netice alamamıştı.

"BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Pazar sabahının erken saatlerinde yoğun güvenlik tedbirlerine karşın binlerce vatandaş Amman merkezde başbakanlık ofisinin yanında Ürdün bayrakları sallayarak ve "boyun eğmeyeceğiz" sloganları attı.

The Guardian'ın aktardığına göre ülkenin birçok kentinde hükümetin düşmesi için eylemler yapıldı.

İSRAİL BASININDAN ÜRDÜN İDDİASI

İsrail medyası Ürdün'deki eylemlerin iki sebebi olduğunu yazdı. Ülkedeki vergilerin fazla olması ve Ürdün'ün aldığı Kudüs kararı. Ürdün zengin bir ülke olsa da dış ülkelerden gelen desteklerle ayakta kalıyor. Özellikle Kudüs kararının ardından başta ABD olmak üzere Mısır, BAE ve Suudi Arabistan ülkeye karşı tavır takınmış halde.

AĞIR VERGİLER

Geçtiğimiz hafta konuşulan yasa tasarısına göre işçiler üzerindeki vergi gelirleri minimum yüzde 5, firmalar üstündeki vergiler ise yüzde 20 ile 40 oranında yükseltiliyor. Bu dereceye gelene dek ise ülkedeki temel gıda fiyatlarında ocak ayında başlayan yeniden artışlar olmuştu.

Amman idaresi IMF'den 2016 senesinde üç senelik kredi ve 723 milyon dolar almıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal