UCM, Arakanlı Müslümanlara Yönelik Suçlarla İlgili Soruşturmada Kanıt Toplamaya Başladı

Uluslararası Ceza Mahkemesi müfettişlerinin, Myanmar'da insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında kanıt toplamaya başladığı bildirildi.

04.02.2020-23:57 - (Son Güncelleme: 04.02.2020-23:55) UCM, Arakanlı Müslümanlara Yönelik Suçlarla İlgili Soruşturmada Kanıt Toplamaya Başladı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) müfettişlerinin, Myanmar'da insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında kanıt toplamaya başladığı bildirildi.

UCM Savcılık Ofisinden Phakiso Mochochoko, Bangladeş'in başkenti Dakka'da basına yaptığı açıklamada, bir grup müfettişin, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlarla ilgili başlatılan soruşturmada delil toplamak için Arakanlı Müslümanların sığındığı mülteci kamplarını ziyaret ettiğini söyledi.

Müfettişlerin, yöneltilen suçları kimin planladığını, kolaylaştırdığını ve işlediğini belirlemek için çalışma yürüteceğine dikkati çeken Mochochoko, "Savcılık Ofisinden müfettişler, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara, onları buraya Bangladeş'e getirtecek neler olduğuyla ilgili gerçeği ortaya çıkarmak için dikkatlice ve etraflıca çalışacak." dedi.

Mochochoko, müfettişlerin, Arakanlı Müslümanların yanı sıra diğer ülkelerdeki tanıklarla da konuşacağını ifade etti.

Myanmar iş birliği yapsa da yapmasa da adaletin yerini bulacağını dile getiren Mochochoko, Myanmar, UCM'nin temelini oluşturan Roma Tüzüğü'ne taraf olmasa da Lahey merkezli mahkemenin, soruşturmayı sürdüreceğini ve bu ülkeyi iş birliği yapmaya çağırdığını ifade etti.

Mochochoko, Bangladeş'in tüzüğe taraf olması ve Arakanlı Müslümanların sınırı geçip bu ülkeye girmesi nedeniyle mahkemenin soruşturmaya devam etme yetkisi olduğunu vurguladı.

Soruşturmanın, Myanmar'ın katılımı olmadan uzun ve zorlu olacağına dikkati çeken Mochochoko, "Geçmişte karşılaştığımız, ülkelerin bizimle iş birliği yapmayı ve kendi topraklarına girişi reddettiği bazı diğer durumlar oldu ancak biz kovuşturmayı başardık." dedi.

Verdiği destek için Bangladeş'e teşekkür eden Mochochoko, "Bağımsız soruşturmalarımızı yürütürken, Bangladeş'ten devamlı destek ve iş birliği bekliyoruz." dedi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal