Suudi Arabistan'ın "Gizli" Türkiye Planı Ortaya Çıktı

İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesi, Suudi Arabistan hükumetinin Türkiye'ye karşı koymak için hazırladığı iddia edilen "stratejik planı" ele geçirdi. Plana göre, Riyad, Türkiye'yi hedef alan uygulamalara başladı.

06.08.2019-12:18 - (Son Güncelleme: 06.08.2019-12:25) Suudi Arabistan'ın "Gizli" Türkiye Planı Ortaya Çıktı

Riyad hükumeti, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı 'çok sabırlı' davrandığına karar vermesiyle beraber Türkiye'ye karşı koymak için hazırlanan 'stratejik planı' yürürlüğe koymaya başladı.

David Hearst ve Ragıp Soylu imzası taşıyan habere göre; planın Suudi Arabistan'ın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından açık ve gizli kaynaklı istihbaratlar baz alınarak düzenlenen gizli bir raporda detaylandırıldığını iddia etti. İstihbarat raporu, BAE hükümeti ve güvenlik servislerine yakın olan düşünce kuruluşu Emirates Policy Center (Emirlik Politika Merkezi) tarafından yazılan aylık yayınlardan biri.

İddiaya göre "Suudi Arabistan Üzerine Aylık Rapor, Sayı 24, Mayıs 2019" başlıklı rapor, kısıstlı biçimde dolaşıma sokuldu ve BAE liderliği için düzenlendi. Düşünce kuruluşunun internet sitesinde olmayan raporun bir kopyası Middle East Eye tarafından ele geçirildi.

TALİMATLAR MAYISTA VERİLDİ

Haberde, Riyad'da mayıs ayında Türkiye hükümetine karşı koymak için düzenlenen 'stratejik planı'nın yürürlüğe koyulması için talimatların verildiği yazıldı. Plan, Erdoğan hükumetine baskı yapmak, onu zayıflatmak ve iç konularda meşgul olmasını sağlamak için mümkün olan bütün araçların kullanılmasını amaçlıyor.

Riyad hükumetinin hedefi Erdoğan'ın ve Türkiye'nin bölgesel etkisini kısıtlamak. Raporda şu ifadeler dikkat çekiyor:

"Krallık Türk ekonomisini hedef almaya, Türkiye'deki Suudi yatırımını kademeli olarak bitirmeye, Türkiye'yi ziyaret eden Suudi turistleri alternatif destinasyonlar yaratarak kademeli biçimde azaltmaya, Türk mallarının ithalatını azaltmaya ve en önemlisi İslami meselelerde Türkiye'nin bölgesel etkisini azaltmaya dönük baskıya başlayacak."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal