Suudi Arabistan'da Çocuk Evlilikleri Yasaklandı

Suudi Arabistan'da 15 yaş altındaki erkek ve kız çocuklarının evlenmeleri yasaklandı. 18 yaş altında olanlar içinse mahkemenin özel izni gerekecek

24.12.2019-16:45 - (Son Güncelleme: 24.12.2019-16:42) Suudi Arabistan'da Çocuk Evlilikleri Yasaklandı

Suudi Arabistan, 18 yaş altındaki kız ve erkek çocuklarının evlenmelerine yasak getirdi. Bu tür evlilik yapan kişilere cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Yeni düzenlemeye göre, 15 yaş ve altındaki çocukların evlenmeleri tamamen yasaklanırken, 16-18 yaş arasındaki kız ve erkek çocukların evliliği için özel mahkemeler yetkilendirildi.

Suudi Arabistan Adalet Bakanlığından mahkemelere gönderilen metinde, “18 yaş altındakilere evlilik akdi yapılmaması ve bu durumu özel mahkemelere iletmesi gerektiği” ifade edildi.

Ülkenin resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre bakanlığın Çocukları Koruma Kanunu başlığı altında duyurduğu yeni düzenlemede şu ifadeler yer aldı:

"Mahkemelerin, evlenmek için başvuru yapan kişilerin evliliklerini tamamlamadan önce kız veya erkek olsun 18 yaş altında olup olmadığını kontrol etmesi ve çocukların zarar görmeyeceği bir şekilde özel mahkemelere yönlendirmesi gerekir"

Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid Samani, yeni yönetmeliğe uymayan evlendirme yetkilileri hakkında yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Suudi Arabistan Şura Konseyi, Ocak 2019’da 15 yaşından küçük oğlan ve kızların evlenmelerinin yasak olması gerektiğini ifade etmişti.

Çocuk hakları örgütleri, uzun süredir ülkedeki bu uygulamanın sona erdirilmesi için kampanya yürütülüyordu.

İnsan hakları örgütleri, genelde kız çocuklarının eğitimden men edildiğini, sağlığını tehlikeye attığını ve şiddete maruz kaldığını savunuyordu.

Suudi Arabistan’ın bu hamlesi, 2030 vizyonu kapsamında başlatılan reform sürecinin son adımı oldu.

Kadın hakları konusunda radikal düzenlemeler yapan Suudi Arabistan'da, önce kadınların ehliyet alabilmesinin önü açılmış, ardından kadın izleyicilerin futbol müsabakalarına girmesine izin verilmiş ve kadınların eşlerinin izni olmadan yurt dışına çıkabilmeleri için yasa değişikliği yapılmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal