Notre Dame Katedrali Ne Zaman Yapıldı, Neden Yandı?

Paris'te bulunan Notre Dame Katedrali çatısında büyük bir yangın meydana gelmişti. Katedral, Paris'in simgeleri arasında yer alıyor. Notre Dame Katedrali'nin özellikleri nelerdir? Notre Dame Katedrali ne aman yandı?

15.04.2019-23:38 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-10:08) Notre Dame Katedrali Ne Zaman Yapıldı, Neden Yandı?

Notre Dame Katedrali'nde 2019 yılında çıkan yangınla beraber dünyada gözler Paris'e çevrildi. Herkesin merak ettiği Notre Dame Katedrali'nin tarihi...

NE ZAMAN YAPILDI?

Notre Dame Katedrali'nin inşasına 12. yüzyılda başlandı. Katedralin tamamlanması 200 yıldan fazla sürdü. Katedral üzerindeki farklı mimari tasarımlar, binanın inşa edildiği zamanların değişimini göstermektedir. Katedral 5,500 metrekarelik bir alan kaplamaktadır. Fransız Gotik tasarımına sahip olan katedralin göze çarpan özellikleri, dış duvarlara destek sağlayan uçan iskeletlerdir. Sütun desteği işlevi gören ve binanın dışını çizen kişisel heykeller bulunmaktadır. Katedral içinde çeşitli sanat eserleri, kalıntılar ve Ortaçağ'dan mobilyalar ziyaretçiler için sergilenmektedir. Notre Dame Katedrali on devasa çana sahiptir. Çanlar, kilisede çeşitli etkinlikler ve hizmetler için kullanılır.

notre dame katedrali ne zaman yandı

ÖZELLİKLERİ

- Notre Dame Katedrali dünyanın sayılı Gotik katedrallerinden biridir. Katedralin heykelleri seneler boyunca hayatta kalmış olan eski sanat tasarımlarını sergiliyor. Notre Dame Katedrali, ‘Taçların Tacı' ve bir ‘Kutsal çivi' de dahil olmak üzere Katolik inancının kutsal kalıntılarına sahiptir. 

- Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Katedralin şehrin gururu ve yeni ekonomik özgürlüğün bir sembolü olarak gören tüccarlar tarafından yapılmıştır. 

- Gül pencereler katedralin ön cephesinde bulunan yuvarlak cephelerdir. Renkli camlar ve desenler, süslü pencereleri oluşturur. Geç Gotik dönemine aittir. 

- Ana yapıdan ayrı payandaların yapıldığı ilk binalardan biridir. 

- Çatısında gargoyleler bulunmaktadır. Grotesk yapılardır. 1240lı yıllarda eklenmeye başlanmışlardır. Daha çok pratik amaç uğruna eklenmişlerdir. İşlevleri, çatılardan akan yağmur suyunun boşalmasını sağlamaktır. 

- Emmanuel adındaki çan 13 tondur, tokmağı 500 kilogramdır.

- Ana kubbesi 34 metredir.


NOTRE DAME KATEDRALİ NEDEN YANDI?

 Dünya tarihinin en bilinen eserlerinden Notre Dame Katedrali, 15 Nisan 2019 tarihinde yandı. Yangında katedralin çatısının tamamı çöktü ve kulesi yıkıldı. Yangın anca 8,5 saat içerisinde söndürülebildi. Kuzey Çan Kulesi ve ana bina kurtarılabildi. Yeniden inşa edilmesi için 1 milyar avro toplandı. 

Yangın sebebinin bir kısa devre sebebiyle olduğu uzun süre konuşuldu. Fransız polisinden yapılan açıklamada, Notre Dame Katedrali'ndeki yangınla ilgili yürütülen soruşturmanın, yangının sebebinin yüksek ihtimalle bir kısa devre olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Le Parisien gazetesi, güvenlik kaynaklarına göre renovasyon çalışmalarında kullanılan taşıyıcı mekanizmalarda oluşan kısa devre ihtimali öne çıktığı duyuruldu. 

NOTRE DAME KATEDRALİ NE ZAMAN AÇILACAK? 

Çıkan yangından sonra restorasyon çalışmalarına ağırlık verildi. 1 milyardan fazla toplanan yardım parasıyla birlikte Notre Dame Katedrali 2024 yılında açılacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal