Malcolm X Kimdir?

Bugün Malcolm X'in 54. ölüm yıl dönümü. Peki Malcolm X kimdir, ne yapmıştır, nasıl öldürülmüştür. Detayları haberimizde...

21.02.2019-15:37 - (Son Güncelleme: 21.02.2019-15:30) Malcolm X Kimdir?

Malcolm X (d.19 Mayıs 1925; Omaha - ö. 21. Şubat 1965; New York), gerçek adı Malcolm Little olan, müslüman olmasının ardından Arapça El-Hacc Mâlik el-Şahbâz ismini alan Müslüman siyasetçi ve insan hakları savunucusudur. Gelmiş geçmiş en etkili Siyahi Amerikalılar'dan bir tanesidir.

HAYATI

Altı yaşındayken babası öldürüldü. On üç yaşına geldiği zaman, annesi akıl hastanesine kaldırıldı ve kendisi koruyucu aileye verildi. Hayatını bir süre bu biçimde sürdürdü.

1946 senesinde (20 yaşındayken), hırsızlık ve hâneye tecavüz suçlarından hapishaneye atıldı. Hapishanede, "İslam Ümmeti" adlı siyahî harekete katıldı.

1952 senesinde koşullu tahliye edildi. Tahliye edilmesinin ardından kısa sürede hareketin liderlerinden biri durumuna geldi. Bu hareketin en meşhur siması olduğu yaklaşık 12 sene içerisinde, siyâhî üstünlüğüne inandığı İslam Milleti öğretileri çerçevesinde, siyah ile beyaz Amerikalılar'ın ayrılması gerektiğini iddia etti ve sivil haklar hareketinin ırksal bütünleşme vurgularına karşı alaycı tavırlar sergiledi.

1964 senesinin mart ayında; Malcolm X, İslam Ümmeti (siyahi hareket) ve lideri Elijah Muhammed ile alakalı büyük bir hayal kırıklığına uğradı. En sonunda da hareketi ve öğretilerini reddetti. Devamında Sünni İslam ile tanıştı. Orta Doğu ve Afrika'da olduğu süre zarfından sonra Müslüman Camisi adlı firmayı ve Afro-Amerikan Birliği Örgütü'nü kurmak için ABD'ye tekrar döndü. Daha sonra da Pan-Afrikanizm, siyahilerin kendi kaderini tayin edebilme ve kendi kendilerini savunma hakkı gibi meselelerin önemini vurgulayarak ırkçılığı reddederken, "Siyahi bir Müslüman olarak şu an özür dilememe neden olan birçok şey yaptım. Bir hortlak gibiydim... belli bir yön işaret edildi ve yürümem söylendi." demiştir.

İslam Ümmeti hareketini terketmesinin ardından Şubat 1965'te, hareketin üç üyesi tarafından suikaste uğradı. Ölümünden kısa bir süre sonra da 20. yüzyılın en etkileyici kitaplarından biri olarak kabul edilen Malcolm X Otobiyografisi adlı biyografisi yayınlandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal