Macron ve Merkel'den, Rusya ve Esad'a 'Dörtlü İstanbul Zirvesi' Çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İstanbul formatında 4'lü bir toplantının düzenlenmesi konusunda hazır bulunduğumuzu belirttik. Gidebileceğimiz tek yol bu." dedi.

22.02.2020-10:00 - (Son Güncelleme: 22.02.2020-10:58) Macron ve Merkel'den, Rusya ve Esad'a 'Dörtlü İstanbul Zirvesi' Çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brüksel'de gerçekleşen bütçe temalı Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, ülkesinin önceliğinin tarım konusunda ortak bir bütçe oluşturmak olduğunu dile getirdi.

Burada yaptığı açıklamada "Bir anlaşmaya varamadık. Derinden üzgünüm." ifadelerini kullanan Emmanuel Macron, bütçe hususunda çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Macron, AB ülkeleri arasında bir "gruplaşma" olmadığını da ifade etti.

Bütçe meselesinde bir anlaşmaya varabilmek amacıyla 2 gün boyunca Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte çalıştığını vurgulayan Macron, zirve esnasında Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradığını bildirdi.

Macron, "İdlib'de insani felaket yaşanıyor. Rusya destekli Esad rejimi (İdlib'de) ilerliyor." dedi.

İdlib'de hastanelere yapılan saldırılara işaret eden Macron, "İdlib'de askeri tansiyonun yükselme riski bulunuyor. Dün 2 Türk asker hayatını kaybetti. Daha önce de onlarcası yaşamını yitirdi. Çok riskli bir durum. Bu durum göç krizine de götürebilir." açıklamasını yaptı.

 Macron, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı yerden göç etmek zorunda kaldığını dile getirirken koşulların uygunsuz olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

 "Putin ve Erdoğan'a karşı çok açık konuştuk. Putin'in rolü ve sorumluluğu bulunuyor. Merkel ve bana göre (İdlib'deki) durum derhal ateşkes sağlayarak çözülür. Bunu Rusya ve Esad rejiminden istedik. Bu durum aynı zamanda siyasi bir süreç ile çözülür.

Bu nedenle İstanbul formatında 4'lü (Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa) bir toplantının düzenlenmesi konusunda hazır bulunduğumuzu ve en kısa zamanda yapmak istediğimizi belirttik. Gidebileceğimiz tek yol bu."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal