Macron: Türkçe Dahil Yabancı Dil Derslerini Kaldıracağız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye ile anlaşmaya ulaşılmazsa Türkçe ağırlıklı derslerin kaldırılacağını açıkladı.

19.02.2020-10:24 - (Son Güncelleme: 19.02.2020-10:19) Macron: Türkçe Dahil Yabancı Dil Derslerini Kaldıracağız

Mulhouse şehrinde çalışma gösteren dernek yöneticileriyle görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, basın mensuplarına açıklama yaptı.

Macron, "Toplumun bir kısmı İslam adına yeni siyasi proje geliştirmek istiyor." diyerek, ülkede laiklik hususunda problem yaşanmadığını fakat laikliğin bir dine karşı olacak "savaş" için araç olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

"İSLAM'I HEDEF ALMIYORUZ"

"Bizim düşmanımız ayrılıkçı fikirler, Fransa Cumhuriyeti'ni terk etmek isteyenler ve yasalara uymayanlar. Bir din adına Fransa Cumhuriyeti ile bağın koparılmak istenmesi kabul edilemez. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor." diye konuşan Macron, İslam'ı hedef alan bir planı olmadığını belirtti.

Macron, "Biz özellikle okullarda ve camilerdeki yabancıların müdahaleleri ile mücadele etmeliyiz." yorumunu yaptı.

Ülkede "İslamcıların" eylemleri ile mücadele boyutunda 80 eğitim merkezinin oluşturulacağını belirten Macron, problemin Müslüman Fransızlar olmadığına vurgu yaptı.

Macron, radikalleşme ile mücadele boyutunda saptanan 47 mahallenin sıkı denetlendiğini belirtti.

"FRANSA'DA ÖĞRETMENLER, FRANSIZCA KONUŞMALI"

Son iki senede 15 cami, 12 dernek ve 4 okulun kapatıldığını belirten Macron, ülkedeki okullarda 80 bin öğrenciye "ana dil ve kültürü eğitimi" (ELCO) boyutunda yabancı dil derslerin verildiğini dile getirerek, "Fransa Cumhurbaşkanı olarak, cumhuriyetin okullarında devletin kontrol sağlayamadığı derslerin verilmesi beni rahatsız ediyor. Müfredat konusunda bir kontrol sağlayamıyoruz ve bu bir sorun." diye konuştu.

Bu derslerin bitirilmesi için Tunus, Türkiye, Fas ile aylardır görüşüldüğünü belirten Macron, "Bu dersleri veren öğretmenler kontrole tabi tutulacak. Bu öğretmenler Fransızca konuşmalı, yasalara uymalı ve ders müfredatı kontrol edilecek." şeklinde konuştu.

Macron, "yabancı dillerde uluslararası eğitim" düzenine geçiş yapılması gerektiğini ifade etti.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞAMAZSAK, DERSLER İPTAL OLUR"

Fransa'da ana dil ve kültürü eğitimi veren 8 ülke ile bu sisteme geçiş hususunda anlaştıklarını belirten Macron, fakat bu hususta Türkiye ile anlaşamadığını dile getirdi.

Macron, "Fransa genelinde Eylül 2020 itibarıyla okullardaki yabancı dil ve kültür dersleri iptal edilecek." diye konuştu.

Bu tarihten itibaren anlaşılan ülkelerle yeni sisteme geçileceğini belirten Macron, "Türkiye ile bir anlaşmaya varılamazsa ve yeni sistemi kabul etmezse tüm derslere son vereceğiz." şeklinde konuştu.

Macron, bu vaziyette Türkçe derslerini kendilerinin vereceklerini belirtti.

"İMAMLAR DA FRANSA'DA YETİŞMELİ, FRANSIZCA BİLMELİ"

"Ülkedeki ibadet yerlerine (camilerin) yabancılar tarafından sağlanan finansman daha iyi kontrol edilmeli. Paranın nereden ve kimden geldiği ve ne için kullanılacağı bilinmeli. Bununla ilgili yasa çıkarılacak." diye konuşan Macron; Türkiye, Cezayir ve Fas'tan Fransa'ya gelen imamların sayısının 300 olduğunu, bu yürütmeden vazgeçeceklerini açıkladı.

Macron, imamların da Fransa'da yetiştirilmesi ve Fransızca bilmeleri gerektiğini dile getirdi.

"FRANSA'DA YAŞAYAN TÜRKLER, FRANSIZDIR"

Aynı zamanda imamların ramazanda artık ülkeye gelmeyeceğinin de altını çizen Macron, İçişleri Bakanlığının geçtiğimiz hafta "İslami uygulamaların Fransız yasalara uygun olması için" Fransa İslam Konseyi'nden (CFCM) çalışma yapması ve tavsiyelerde bulunmasını talep ettiğini belirtti.

Macron, "Fransa'da yaşayan Türkler benim gözümde Fransızlar. Onların Fransız olmalarını istiyorum. Onların Fransızların sahip olduğu haklara sahip olmasını istiyorum ancak Fransızlar gibi aynı yasalara tabiler. Türkiye'nin yasaları burada geçerli olamaz." yorumunu yaptı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal