Kritik Zirve Bugün! 3 Ülke İdlib'in Kaderini Belirleyecek

İdlib'in kaderi bugünkü Türkiye, Rusya, İran zirvesinde belli olacak. Kritik zirvenin ana gündem maddesi İdlib olurken, bölgesel konular da görüşülecek.

07.09.2018-09:24 - (Son Güncelleme: 07.09.2018-09:12) Kritik Zirve Bugün! 3 Ülke İdlib'in Kaderini Belirleyecek

Dünya kamuoyu, bugün İdlib'in kaderini belirleyecek " Tahran'daki üçlü zirve"ye odaklandı. Rusya'nın havadan, Esad güçlerinin karadan saldırıya geçtiği İdlib'in masaya yatırılacağı zirvede Ankara, askeri operasyon haricindeki alternatifleri müzakereye sunacak. İdlib düğümünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin açacak. Türkiye, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ev sahipliğindeki zirvede İdlip'e gerçekleştirilecek bir operasyonun 3.5 milyon insan için bir felaket olacağını, bundan en çok Türkiye'nin etkileneceğini bir defa daha söyleyecek. Bölgenin terör unsurlarından arındırılması için sahada birebir ve aktif çalışma yapılması formülünü sunacak. Ankara'nın görüşmede olduğu ılımlı muhalefet üstünden Arap unsurların silah bırakmasını sağlama, bölge haricinden gelen yabancı savaşçıların ise İdlib'in dışına çıkarılarak, Suriye içindeki bir başka yerde silahsızlandırılması teklifi de konuşulacak.

ANA GÜNDEM İDLİB OLACAK

Tahran'daki zirvenin ana maddesi İdlip olacak. Suriye'deki insani yardım çabaları ile anayasa komisyonu kurulması da ele alınacak. Terörle mücadelede işbirliği hususunun da değerlendirileceği toplantı öncesinde liderler ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. Erdoğan ve Putin'in ikili görüşmesi Suriye ve İdlib hususundaki birçok problemin de çözülmesi bakımından kritik önem arz ediyor.

ANKARA REÇETESİ

Sabah gazetesinin aktardığına göre, Ankara, zirve öncesinde ayrıntılı bir çalışma yaptı. Türkiye toplantıda 3 kritik meseleyi masaya getirecek:

1- İdlib'de ve Suriye çapında çatışmasızlık ortamının tesis edilmesi ve Astana sürecine bağlı olunması.

2- Suriye güçlerinin, İdlib'de sivil hassasiyetini hiçe sayan saldırılarını bitirmesi.

3- Dikkatler İdlib'e dönmüşken Fırat'ın doğusundaki Suriye'ye ait enerji ve su kaynaklarının olduğu yere yerleşen YPG terör unsurlarının meydana getireceği risklerin bertaraf edilmesi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal