İsrail’de En Büyük Siyasi Krizlerden Biri Yaşanıyor

İsrail, koalisyon hükümetinin yine kurulamaması dolayısıyla tarihinin en büyük siyasi krizlerinden biriyle karşı karşıya kaldı.

12.12.2019-12:54 - (Son Güncelleme: 12.12.2019-12:53) İsrail’de En Büyük Siyasi Krizlerden Biri Yaşanıyor

Ülkede 17 Eylül'de yapılan ikinci erken seçime rağmen koalisyon hükümeti oluşturulamadı ve İsrail Meclisi bir kez daha erken seçime gitmek zorunda kaldı.

Mecliste sabaha karşı yapılan oylamanın ardından erken seçimin 2 Mart’ta düzenlenmesine karar verildi.

İsrailli seçmenler son bir yıl içinde 3. kez sandık başına gitmeye hazırlanırken son kamuoyu yoklamaları yeni seçimden çıkacak sonuçların da ülkedeki koalisyon krizine çözüm olmayacağını ortaya koyuyor.

Kriz İlk Olarak Gazze Şeridi’ne Yönelik Saldırıyla Başlamıştı

Ülkenin son bir yılına damga vuran koalisyon krizi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne Kasım 2018'de düzenlediği ve iki gün süren saldırıdan sonra Hamas ile varılan ateşkesle patlak verdi.

Ateşkese tepki gösteren Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyonun ortağı İsrail Evimiz Partisi lideri ve eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman 14 Kasım 2018’de istifa ederek hükümetten ayrıldı.

Liberman’ın partisinin koalisyondan ayrılmasının ardından Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin Meclisteki sandalye sayısı güvenoyu için sınır kabul edilen 61'e düştü.

Netanyahu hükümeti, Liberman’ın istifasından sonra 24 Aralık 2018'de erken seçim kararı aldı.

Seçimler 9 Nisan 2019'da yapılırken, siyasete yeni atılan eski İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve eski gazeteci Yair Lapid’in kurduğu Mavi-Beyaz İttifakı, kuruluşunun üzerinden aylar geçmesine rağmen Netanyahu’ya rakip oldu.

Ancak seçimlerde, hiçbir parti tek başına iktidara gelebilmek için gerekli 61 milletvekilini, 120 sandalyeli Meclise gönderemedi.

Ne Netanyahu liderliğindeki Likud’un başını çektiği sağ blok ne de Gantz’ın lideri olduğu Mavi-Beyaz’ın önderliğindeki sol blok 61 milletvekiline ulaşabildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal