Irak Petrol İhracatı İçin Farklı Güzergahlar Arıyor

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, "Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumunda alternatif yolların bulunması üzerinde çalışıyoruz" açıklamasında bulundu

22.05.2019-12:59 - (Son Güncelleme: 22.05.2019-12:52)

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, bölgede yükselen gerginlik sebebiyle Hürmüz Boğazı'nın kapatılması durumunda petrol ihracatı için alternatif güzergahlar bulmaya çalıştıklarını belirtti.

Abdulmehdi, başkent Bağdat'ta gerçekletirdiği basın toplantısında gazetecilerin İran ile ABD arasında yükselen gerginliğin Irak'ın petrol ihracatını nasıl etkileyeceği sorusunu yanıtladı.

Irak'ın ham petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin Hürmüz Boğazı'ndan ihraç edildiğine belirten Abdulmehdi, "Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumudna alternatif yolların bulunması üzerinde çalışıyoruz. Irak petrolünün ihracatı için başka alternatif yolların bulunması konusunda Türkiye ve Kürdistan Bölgesi ile çalışılması önemlidir." ifadesinde bulundu.

Ürdün ile Irak arasındaki Akabe-Basra petrol boru hattı projesi gibi farklı alternatiflerin uygulanmasından da bahseden Abdulmedi, petrol ihracatı için yeni güzergahlar bulunmasının uzun seneler aldığını belirtti.

IRAK AYDA 4 MİLYON 630 BİN VARİL PETROL İHRAÇ EDİYOR   

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) verileri doğrultusunda Irak, toplamda aylık yaklaşık 4 milyon 630 bin varil petrol ihraç ediyor. Irak merkezi hükümeti, ülkenin güney ve orta bölgelerindeki kuyulardan çıkarılan ham petrolün büyük bir bölümünü gemilerle Basra Limanı üzerinden ve Hürmüz Boğazı güzergahından dünya piyasasına ihraç ediyor.

Irak, Basra haricinde Kerkük'teki kuyulardan çıkarılan günlük 250 bin varil civarındaki petrolü boru hattı ile Türkiye üzerinden Ceyhan Limanı'na gödneriyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal