Dünya Ekonomik Forumu'nda Öne Çıkanlar

İsviçre'nin Davos eyaletinde gerçekleştirilen 49. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF), ticarette korumacılık, iklim değişikliği, eşitsizliğin artması ve küresel sistemin geleceğiyle alakalı konulara değinildi.

26.01.2019-13:35 - (Son Güncelleme: 26.01.2019-13:30) Dünya Ekonomik Forumu'nda Öne Çıkanlar

İsviçre'nin Davos eyaletinde gerçekleştirilen 49. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF), ticarette korumacılık, iklim değişikliği, eşitsizliğin artması ve küresel sistemin geleceğiyle alakalı konulara değinildi.

"Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek" adı altında düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 22-25 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirildi.

ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa gibi küresel ekonomi önderlerinin katılım sağlamadığı Davos Zirvesi geçen seneye göre hareketsiz geçti. Bu yılki Davos Zirvesi'ne 60'tan fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsilciler katıldı.

Katılımcılar arasında öne çıkan isimler, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardem, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Peru Devlet Başkanı Paul Kagame, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wang Qishan ve İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William idi.

ABD-Çin Gerginliği

Liderler, küresel ticarete yönelik en büyük problemin, dünyanın en büyük iki ekonomisini elinde tutan ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı olduğu hakkında görüş birliğine vardı. İki ülkenin söz konusu ticaret savaşına son vermesinin jeopolitik gerilimlerin azalmasını sağlayacağı belirtildi.

Batı Kaşıkçı Cinayetini Sonlandırdı

Suudi Arabistan, WEF’in Davos zirvesinde şu ana kadarki en güçlü delegasyonlarından biriyle temsil edildi Uluslararası şirketlerle ve batılı ülkelerle dünyanın tepkisini toplayan gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan diğer ülkelerde ilişkilerini yola sokmaya çalıştı.

Bir kaç batılı lider, "Kaşıkçı cinayetini” kapatarak Riyad ile ekonomik ilişkilerini normalleştirme yoluna girdiklerini açıkladı.

"Türkiye, önemli bir uluslararası aktör"

WEF yetkilileri, Türkiye’nin bu yeni dönemde çok önemli bir rol sahiplendiğini vurgulayarak, “Türkiye, önemli bir uluslararası aktör ve bölgede güçlü bir etkiye sahip. Bu sadece hızlı büyüyen bir G-20 ekonomisi olduğu için değil, aynı zamanda güçlü kültürel, tarihi ve siyasi köklerinin yanı sıra Boğaziçi Köprüsü gibi Batı'yı Doğu'ya veya Doğu'yu Batı'ya bağlayan kendine özgü konumu var.” yorumunda bulundu.

WEF’in bilim ve teknolojinin küresel kamu yararına uygulanmasını hızlandırmak amacıyla da Türkiye ile daha sıkı çalışmayı planladığı aktarıldı.

Diğer yandan, Davos görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın devlet başkanlarına verilen yemeğe davet edilmesi Türkiye’ye verilen önemin bir göstergesi oldu.

Bakan Albayrak, zirvede yaptığı görüşmelerden memnuniyet duyduğunu belirterek daha Türkiye'ye dönmeden piyasalarda olumlu bir gelişme yaşandığını bildirdi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal