Çin'den Türkiye'ye Tarihi Çağrı

ABD ile bizim gibi kriz yaşayan Çin'den Türkiye'ye tarihi bir çağrı geldi. Hükumet tarafından yayınlanan Beyaz Kitap'ta Türkiye ile güçlerimizi birleştirelim denildi.

14.08.2018-15:59 - (Son Güncelleme: 14.08.2018-16:03)

Çin hükümetin tarafından yayımlanan "Çin ve Dünya Ticaret Örgütü" başlıklı beyaz kitapta, ABD'nin tek taraflı açtığı ticari ihtilaf ve savaşların galibinin olmayacağı bildirildi. Kitapta Çin'in, Türkiye ile el ele vererek güçlerini birleştirip çok taraflı ticaret sisteminin daha açık, kapsayıcı, paylaşımcı, dengeli ve ortak kazanca yönelik bir çerçevede gelişmesini sağlamayı amaçladığı yer aldı.

GELİŞEN EKONOMİK İLİŞKİLERE VURGU YAPILDI

AA muhabirinin aktardığı bilgiye göre, haziran ayında yayımlanan "Çin ve Dünya Ticaret Örgütü" başlıklı beyaz kitapta, global ekonomideki gelişmeler ile alakalı yorumlar yapıldı. Ülkenin Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üyeliğinin üstünden 17 sene geçtiği hatırlatılan kitapta, bu dönemde Çin ve Türkiye arasındaki ikili ekonomik ve ticari iş birliği ilişkilerinin devamlı geliştiği kaydedildi.

"PROJE BİRLİKLERİMİZ HIZLANARAK GELİŞMEKTEDİR"

İki devlet ticaret hacminin, 21 defa katlanarak 21,9 milyar dolara vardığı, şu an Çin'in, Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı durumuna geldiğine değinilen kitapta, şunlar söylendi: "Çin''in elektro-mekanik malları, yüksek teknolojili malları ve günlük tüketim ürünleri Türkiye'deki tüketicilerin beğenisini toplarken Türkiye'nin madencilik malları, petrokimya malları ve gıda malları da Çin'de büyük değer görmektedir. Proje iş birliklerimiz süratle artmaktadır. 2001 senesinden beri Çinli şirketlerin Türkiye'de üstlenmiş oldukları projelerin kontratlarının toplam değeri 18,8 milyar doları geçmiş, toplam cirosu ise 13,8 milyar doları bulmuştur. Çinli şirketlerin ana yüklenici ve Türk şirketlerinin alt yüklenici olduğu Ankara- İstanbul Hızlı Tren projesi 2. kısmı, Aksaray'daki Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisi ve Kazan'daki Doğal Soda Külü ve Kojenerasyon Tesisleri gibi pekçok büük proje Türkiye'deki sektörlerde örnek olmuş ve bu projeler Türkiye halkına geniş ölçüde fayda sağlamıştır."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal