Çerkeslerden Rusya'nın Ankara Büyükelçisine Tepki

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov'un bir yayın kurumunda bulunan demecinde Çerkeslere yönelik incitici ifadeler kullandığını belirten Çerkes Forumu, buna tepki gösterdi.

17.02.2020-14:40 - (Son Güncelleme: 17.02.2020-14:37) Çerkeslerden Rusya'nın Ankara Büyükelçisine Tepki

Çerkes Forumundan gelen yazılı açıklamada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov'un 13 Şubat'ta bir yayın kurumunda olan demecinde Çerkeslere yönelik anlatımlarıyla tarihi çarpıtarak Çerkes halkını incittiği ifade edildi.

Çerkeslerin binlerce senedir Kuzeybatı Kafkasya'da yaşayan, gelenekleriyle emsal gösterilen uygar ve otokton bir halk olduğunun altını çizen açıklamada, "Kuzeyden, batıdan ve doğudan gelen güçlü akınlarla yüzyıllarca başa çıkmış ve komşularıyla barış içinde yaşayabilmiş olan Çerkesler, Aleksey Yerhov’un sandığının aksine, diplomasiyi de gayet iyi bilen bir halktır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Altını özenle çizmek gereken bir diğer husus da şudur; Çerkesler, Yerhov’un ifade ettiği şekilde, Çarlık Rusyası'nın sunduğu seçeneklere boyun eğerek topraklarını terk eden göçmenler değildir. Asimetrik güçlere karşı, büyük zulümlerle dolu yüzyıl süren bir vatan savunması savaşı veren Çerkesler, Rusya'nın etnik temizlik politikaları çerçevesinde vatanlarından sürgün edilmiştir. Bu sürgün, Yerhov’un ifadesiyle atalarımız ve bizler için 'güzel bir efsane !' değil acı bir maziyi ifade eder.

Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin iyi seyretmesi hepimizin dileğidir.
Sayın Yerhov, geçmişi inkar etmek yerine tarihten ders alarak Rusya, Türkiye ve Çerkesler olarak bugün ve gelecekte barış içinde yaşamamızın temellerini güçlendirmeye,'ilişkilerin sağlamlığı, faydası ve geleceği' konularına katkı vermeye çalışmalıdır. Halkların barış ve huzur içerisinde yaşaması tüm tarafların çıkarınadır ve tüm yetkililer sorumluluk bilinci içerisinde bu doğrultuda gayret göstermelidir."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal