Çatalhöyük'teki Araştırmadan İlginç Sonuçlar: Avrupalılar Konyalı Mı?

9 bin senelik bir geçmişe sahip Konya Çatalhöyük'teki 10 mezarda bilim insanlarının yaptığı DNA araçtırmalarından şaşırtıcı sonuçlar elde edildi. Yapılan araştırma bölge halkıyla Kuzey Marmara ve Avrupa halklarının DNA yakınlığını gözler önüne serdi.

25.04.2019-10:54 - (Son Güncelleme: 25.04.2019-11:22) Çatalhöyük'teki Araştırmadan İlginç Sonuçlar: Avrupalılar Konyalı Mı?

Polonya Ulusal Bilim Merkezi'nin (Polish National Science Center) verdiği destekle yapılan çalışma, genetik dergisi Genes'te yayınlandı. İki Türk bilim insanının da dahil olduğu araştırmadan enteresan sonuçlar elde edildi.

Araştırmada "Çatalhöyük halkının diğer Orta Anadolu Neolitik bireyleriyle genetik yakınlıklar bu grubun, Marmara bölgesinden gelen Neolitik, Yakın Doğu Orta Neolitik ve Kalkolitik popülasyonlarıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar Neolitik'in yayılışına ilişkin genel kabul görmüş göç yönünü desteklemektedir" ifadesinde bulunuldu.

AVRUPALILAR KONYALI OLABİLİR Mİ?

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil haberinde, senelerdir "Avrupa kültürünün temeli Çatalhöyük'tür" tezini ileri süren Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'ın görüşlerinden de bahsediyor. Özdoğan, "Arkeolojik çalışmalarla bu durumu daha önce belirlemiştik. Söylediklerimiz safsata değil bilimsel verilerdi. Göçlerle, kültürel etkilerle, kız alıp vermeyle Avrupa'yla bir etkileşim olduğu belliydi. DNA araştırmaları ilerlettikçe iyice netleşmeye başladı. DNA sonuçları arkeolojik bilimsel verileri teyit etti. Göç dalgası M.Ö. 7400'lerde başladı binlerce sene devam etti" açıklamasında bulundu.

ANAERKİL FİKRİ ÇÜRÜTÜLDÜ

Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarla, 'Çatalhöyük'te anaerkil bir toplum hâkimdi' düşüncesi şimdilik çürümüş oldu. Neolitik yani insanların yerleşik hayata geçip tarıma başladığı dönemde, insan topluluklarının anaerkil oldugunu ve Ana Tanrıça'ya inandıklarını düşünenlerin sayısı çok fazla. Çatalhöyük'te 2016 yılında bulunan 'Ana Tannça' heykeli bir çeşit tanrıça inancına ait olma düşüncesini kuvvetlendirdi ve bunun bir kanıt olduğu yönünde fikirler çıkmasına neden oldu.

Çatalhöyük'te aynı evde gömülü 10 mezarda yapılan DNA araştırmasında akrabalık ilişkisi bulunamadı. Anne tarafından farklı soylardan geldikleri düşünülüyor. Mezarda diş ve kemik fenotiplerine göre biyolojik yakınlığı bulunan bireylerin, birçok ayrı binada da olduğu tespit edildi. Bu sonuçlarla Çatalhöyük'te anaerkil toplum fikri yeni araştırmalar yapılana dek çürütülmüş oldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal